Bancherii se intalnesc vineri sa dezbata noile reguli de creditare propuse de BNR

Data publicarii: 15-07-2008 | Finante-Banci

Bancherii se intilnesc vineri sa discute regulile referitoare la creditarea populatiei puse de banca centrala in dezbatere publica, a declarat, marti, presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner.

"Am vorbit cu departamentul juridic din banca sa pregateasca o serie de propuneri si as dori ca discutiile cu reprezentantii altor banci sa aiba loc pe doua planuri, unul intre experti si celalalt la nivelul conducerii", a adaugat Schreiner.

El considera ca propunerea bancii centrale de a lua in calcul la acordarea unui imprumut venitul declarat fiscal din anul anterior este "birocratica" si este ineficienta in limitarea consumului.

"In forma propusa de BNR noile masuri nu ar atinge consumul, ci ar influenta mai degraba creditele ipotecare. Consider ca propunerile bancii centrale sunt birocratice si impovareaza atat bancile, cit si clientii. In plus, trebuie sa ne intrebam daca autoritatile fiscale sunt pregatite sa elibereze dintr-o data un numar cu mult mai mare de documente", a completat Schreiner.

El mai considera ca noile masuri ar penaliza investitiile si a repetat ca ar dori scaderea costurilor asociate imprumuturilor acordate in acest scop.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu a avertizat in repetate randuri ca viteza de crestere a creditarii a devenit periculoasa stimuland excesiv consumul.

Potrivit noului proiect de regulament elaborat de banca centrala, bancile ar trebui sa ia in calcul la acordarea unui imprumut catre populatie venituri cu cel mult 20% mai mari fata de cele declarate in anul fiscal anterior, in cazul in care nu pot dovedi continuitatea acestora.

De asemenea, BNR impune bancilor elaborarea unui stres test care sa ia in calcul conditiile din piata in ultimele 18 luni.

BNR a anuntat luni prelungirea perioadei in care proiectul se afla in dezbatere publica, pana la sfarsitul acestei luni, de la termenul limita de 16 iulie prevazut anterior.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: