BNR respinge acuzatiile PRM si precizeaza ca salariul unui sofer nu depaseste 1.600 lei

Data publicarii: 16-07-2008 | Finante-Banci

Banca centrala respinge acuzatiile formulate de Partidul Romania Mare (PRM) la adresa sa, legate de salariile mari care s-ar plati in institutie, de rezerva de aur sau de denominarea leului, si precizeaza ca salariul unui sofer nu depaseste 1.600 lei, arata un comunicat al BNR.

"Partidul Romania Mare a adus si continua sa aduca acuzatii publice Bancii Nationale, cu privire la modul sfidator in care ar cheltui fonduri bugetare. Inclusiv pentru "salarii bugetare". Raspundem, punct cu punct, acuzatiilor formulate impotriva BNR", se arata in comunicatul bancii centrale.

BNR a avut profit in 2007

PRM acuza banca centrala ca "la sfarsitul anului 2007, Banca Nationala a Romaniei a raportat o pierdere de 2 miliarde de euro, fara ca vreo persoana sa raspunda pentru aceasta gaura neagra".

BNR a precizat ca nu a inregistrat pierderi in 2007, ci un profit de 458,5 milioane lei.

Totodata, Partidul Romania Mare a cerut Bancii Nationale sa fie facut public salariul soferului guvernatorului, care ar fi "mai mare decat al presedintelui Romaniei".

BNR nu plateste insa salarii bugetare, iar "niciun salariu lunar al vreunui sofer din BNR nu depaseste 1.500 - 1.600 de lei. De la acest nivel si pana la salariul presedintelui Romaniei mai e mult", se mentioneaza in comunicatul bancii centrale.

Ca raspuns la o alta acuzatie adusa de PRM, privind denominarea leului, prin care guvernatorul Mugur Isarescu ar fi " urmarit inducerea in eroare a populatiei, care sesizeaza mai greu amploarea cresterii preturilor", banca centrala arata ca "rata inflatiei este exprimata in procente si nu in unitati monetare, iar prin urmare, populatia nu are cum sa se incurce intre preturile in lei vechi, de dinainte de 1 ianuarie 2007, si cele in lei noi de acum".

Tiparirea bancnotelor noi nu s-a realizat in Cehia si nu a fost controlata de Isarescu - BNR

La acuzatia Partidului Romania Mare ca "emiterea bancnotelor noi s-a efectuat in Cehia, printr-o firma controlata de familia Isarescu", BNR subliniaza ca "bancnotele noi nu au fost si nu sunt facute in Cehia, ci in Romania si intr-o alta tara europeana", iar "familia guvernatorului nu a avut si nu are nici un fel de legaturi cu vreo fabrica de bancnote".

In ceea ce priveste cererea PRM de a se preciza cine a aprobat cheltuirea sumelor de bani cu emiterea noilor bancnote, Banca Nationala arata ca " nu este institutie bugetara" si ca "nici un singur leu cheltuit de BNR - fie pentru salarii, fie pentru alte activitati - nu vine de la bugetul statului".

Referitor la aluziile PRM legate de costurile denominarii, BNR nu a dat date, precizand ca sunt clasificate, insa a mentionat ca acestea se situeaza sub costurile presupuse de emisiunile monetare in lipsa denominarii.

"Datele privind emisiunea monetara constituie secret de stat si sunt clasificate. Evidentele contabile ne arata insa ca aceste sume se situeaza sub nivelul costurilor pe care le-ar fi presupus, pana in prezent, emisiunile monetare daca nu s-ar fi facut denominarea", se mentioneaza in comunicat.

Rezerva de aur a crescut cu 37,8 tone din 1990

PRM a mai solicitat guvernatorului BNR sa "informeze opinia publica cu privire la rezerva de aur avuta de Romania in decembrie 1990 si cat reprezinta aceasta in prezent, precum si locurile unde este depozitata".

Raspunsul bancii centrale arata ca "la 1 ianuarie 1990, in stocul de aur monetar erau inregistrate 65,7 tone. In prezent, stocul de aur inregistreaza 103,5 tone. Din acest stoc, 61,2 tone sunt pastrate la banci internationale, in conditii de siguranta maxima, similare cu cele asigurate aurului altor banci centrale".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: