Incasari bugetare de 50% din estimarile anuale pe semestrul I, la TVA, impozit pe venit si pe profit

Data publicarii: 16-07-2008 | Finante-Banci

Incasarile bugetare in primul semestru din 2008 au avut o performanta buna, cele din impozitul pe profit situandu-se la 50,9% din estimarile anuale, incasarile din impozitul pe venit la 49,8%, iar cele din TVA - la 49,3%, se arata in proiectul de rectificare bugetara.

Potrivit documentului, executia pe primele sase luni ale acestui an indica un ritm mai accentuat de incasare a unor venituri  - impozitul pe profit, impozitul pe venit si TVA - "datorita evolutiilor macroeconomice si imbunatatirii colectarii impozitelor".

Executia bugetului general consolidat pe primul semestru din 2008 indica evolutii pozitive comparativ cu anul precedent, veniturile fiind mai mari cu 36,6%, iar cheltuielile cu 45,6%. Cheltuielile bugetului general consolidat in aceeasi perioada sunt superioare celor aferente anului anterior cu 3,7 puncte procentuale ca pondere in produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an.

Raportat la aceste date, rectificarea bugetara propune majorarea veniturilor bugetului de stat pe anul 2008 cu 3,8 miliarde lei, majorarea cheltuielilor bugetului de stat cu peste 4,4 miliarde lei si a celor din fondurile provenite din credite externe, pe sold, cu peste 218 milioane lei. Deficitul bugetului general consolidat ar urma sa fie mentinut, insa, la 2,3% din PIB, ca urmare a revizuirii in crestere a produsului intern brut pentru acest an, de catre Comisia Nationala de Prognoza (CNP), de la 440 miliarde lei la 475 miliarde lei.

Cele 3,8 miliarde de lei cu care vor fi majorate veniturile bugetului de stat provin in principal din TVA, respectiv 2,9 miliarde lei (estimare bazata pe cresterea volumului de activitate in principalele sectoare, precum industrie, constructii, servicii, agricultura si silvicultura). Alte 900 de milioane lei provin din impozitul pe profit, suma fiind datorata, in principal, prognozarii unei cresteri a volumului de activitate in industria prelucratoare, constructii, comert cu amanuntul si in sectorul serviciilor.

Potrivit proiectului de act normativ privind rectificarea bugetara, care va fi discutat miercuri de Guvern, cele mai mari sume le vor primi de la bugetul de stat ministerele Transporturilor - aproape 1,5 miliarde lei, Economiei si Finantelor (MEF) - 376 milioane lei, SRI - aproape 290 milioane lei si Ministerul Apararii - 200 milioane lei. In plus, Ministerul Transporturilor va primi peste 500 milioane lei din credite externe, pentru reabilitarea de drumuri, constructia de autostrazi, modernizarea retelei de cale ferata si a metroului.

In plus, MEF primeste o suplimentare si la capitolul Actiuni Generale, respectiv 500 milioane lei pentru dobanzi aferente datoriei publice si plati in contul creditelor garantate si/sau subimprumutate, 180 milioane lei pentru fondul national de preaderare, 300 milioane lei reprezentand contributia Romaniei la bugetul UE, 20 milioane lei pentru ajutoare de stat si 80 milioane lei pentru fondul national de dezvoltare.

Ministerul Dezvoltarii va primi aproape 200 milioane lei, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) - 100 milioane lei, Ministerul Internelor - 60 milioane lei, Ministerul Culturii - 50 milioane lei, Ministerul de Externe - 45 milioane lei, iar Ministerul Mediului - 36 milioane lei. Bugetul Cancelariei Primului-Ministru va fi suplimentat cu 25 milioane lei, cel al Secretariatului General al Guvernului - cu 20,3 milioane lei, Serviciul de Informatii Externe (SIE) va primi 7 milioane lei,  iar Administratia Prezidentiala - un milion de lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: