Firmele cheltuiesc in jur de 10 euro pe luna pentru sanatatea unui angajat

Data publicarii: 16-07-2008 | Diverse

Circa 42% din companiile romanesti ofera abonamente la clinici medicale, insa mai putin de 7% din numarul total de angajati beneficiaza de astfel de bonusuri, noteaza Adevarul.

Oficialii din cadrul companiilor private furnizoare de servicii medicale sustin ca, in ultima perioada, tot mai multe companii s-au aratat interesate sa ofere salariatilor asemenea tipuri de stimulente. Beneficiul de a avea acces la serviciile unei clinici private este oferit in special de companiile multinationale, care, avand la baza experienta de peste granita, au inteles mai devreme efectele pe termen lung ale acestei forme de fidelizare.

300 de euro pentru un pachet complet

"Majoritatea covarsitoare a companiilor care ofera angajatilor abonamente medicale private este data de angajatorii mari sau multinationale.

In aceste conditii, estimam ca mai putin de 7% dintre angajatii din Romania beneficiaza de abonamente medicale private cu servicii medicale incluse", a declarat, pentru "Adevarul", doctorul Florin Balanica, directorul general al lantului de clinici medicale private Medcenter.

Procentul este foarte mic, daca ne gandim ca mare parte a cheltuielilor realizate de angajator in oferirea unor astfel de servicii sunt deductibile. Potrivit doctorului Balanica, in ultima perioada insa s-a remarcat un interes din ce in ce mai mare al angajatorilor pentru astfel de servicii.

In ceea ce priveste cheltuiala medie lunara suportata de angajator, valoarea acesteia poate ajunge pana la maximum 1.120 lei, in cazul unui pachet complet care acopera inclusiv familia. "Costul suportat de angajat depinde foarte mult de tipul de abonament si de serviciile incluse, de numarul de abonamente contractate, de locatie, dar si de alti parametri.

De exemplu, Medcenter are abonamente care incep de la 7 euro/angajat, dar si abonamente care pot ajunge si pana la 50 de euro lunar", precizeaza Florin Balanica.

In cazul clinicii Medicover, costul unui pachet incepe de la 15 euro/luna/angajat pentru o gama de servicii minime necesare la care are acces doar angajatul si poate ajunge pana la 300 de euro/luna/angajat pentru un pachet complet care acopera si familia acestuia.

Potrivit oficialilor clinicii Medicover, abonamentele superioare includ atat servicii medicale de baza - preventie, consultatii, investigatii, analize medicale, servicii de urgenta etc, cat si administrarea completa a cazurilor care presupun spitalizare si interventii chirurgicale.

Pe langa serviciile medicale incluse, cei care opteaza pentru aceste tipuri de abonament au acces si la servicii complete de stomatologie, la programele suplimentare, la serviciile oferite de clinica in parteneriat cu farmacii, centre de fitness etc. O firma precum Compania de Factoring cheltuieste cu fiecare angajat in parte 10 euro/luna, discounturile oferite serviciilor neincluse in pachet ridicandu-se la 20%.

Potrivit reprezentantilor Medicover, conform ultimului studiu efectuat de catre PriceWaterHouse Coopers, 42% din companiile romanesti au inclus in pachetul de beneficii abonamente de sanatate.

In ceea ce priveste institutiile de stat, acestea nu se numara printre utilizatorii acestui tip de pachet bonus la salariu si pentru ca bugetele nu prevad asemenea tipuri de cheltuieli. "Companiile de stat apeleaza mai mult la serviciile standard de medicina a muncii si mai putin la abonamentele private catre angajatii proprii", precizeaza doctorul Florin Balanica.

Stresul te trimite la doctor

In ceea ce priveste gradul de utilizare a acestor abonamente, statisticile arata ca ele sunt folosite de peste 50% din persoanele posesoare ale unor astfel de carduri. "Mai bine de 50% din angajatii care beneficiaza de abonamente medicale le folosesc mai mult de o data pe luna, in jur de 25% apeleaza cel putin o data la trei luni, iar restul apeleaza cel putin o data pe an la serviciile oferite de clinica noastra.

Costul mediu lunar al serviciilor pe care le solicita se apropie foarte mult de costul abonamentului", spune doctorul Balanica.

Concret, la nivelul Companiei de Factoring, in medie cam 15% din angajati folosesc efectiv aceste bonusuri. "Sunt folosite in general serviciile stomatologice, oftalmologice care intra in pachetul lunar fara alte costuri suplimentare pentru angajati/companie", spune Valentin Chirca, CEO Compania de Factoring.

In cadrul companiei Medcenter, cele mai frecvente servicii medicale solicitate de catre beneficiarii abonamentelor sunt cele de cardiologie, gastroenterologie si boli de nutritie, ginecologie, endocrinologie si dermatologie.

In general, persoanele active sunt diagnosticate cu probleme ce tin de o organizare deficitara a stilului de viata: de la obiceiuri alimentare nesanatoase si pana la stresul ridicat de la locul de munca sau sedentarismul.

Potrvit Medicover, este ingrijorator ca trei dintre cele mai frecvente diagnostice sunt legate de stilul de viata. Vorbim de dislipidemii si obezitate, dar si de hipertensiune arteriala, al carei debut a inceput sa se deplaseze catre varstele tinere. "Un alt grup important este cel al afectiunilor oftalmologice, de la miopie, pana la afectarea vederii de aproape.

Preventia reduce costurile de tratare a bolilor

Daca in afara companiile au inceput sa puna la punct strategii tot mai sofisticate pentru reducerea cheltuielilor cu problemele de sanatate ale angajatilor, in Romania principalele intentii sunt legate de asigurarea programelor de preventie, cu atat mai mult cu cat intrarea in concediu medical a unui angajat este un cost suplimentar, care se traduce de cele mai multe ori in incadrarea altei persoane pe acel post.

"Maturizarea companiilor de pe piata romaneasca a dus la constientizarea faptului ca prin imbolnavirea angajatilor, companiile au de pierdut sume importante ducand la interesul direct al acestora in mentinerea starii de sanatate a capitalului uman.

Cheltuieli mai mari cu un angajat bolnav

Programele de preventie sunt un instrument simplu, la indemana angajatorului", sustine oficialul Medicover.

Costurile angajatorului cu un angajat bolnav nu sunt legate doar de plata concediilor medicale, acesta fiind doar varful aisbergului, ci si de inlocuirea personalului absent, care duce la suprasolicitarea celorlalti din echipa, de scaderea productivitatii, deoarece cel care se intoarce la lucru dupa o perioada mare de concediu are nevoie de o perioada de adaptare, angajatul care are probleme de sanatate personale sau cu familia are un randament scazut, costurile pentru restabilirea starii de sanatate a angajatului in faza incipienta a bolii necesita timp si resurse financiare mai mici decat daca sunt depistate mai tarziu.

Potrivit unui studiu de caz realizat de catre clinica Medcenter in colaborare cu unul dintre clienti, ce a urmarit evaluarea costurilor legate de serviciile medicale pre- si postsemnarii contractului de abonamente medicale, s-a constatat ca, dupa oferirea acestor servicii, angajatii au apelat masiv la ele pentru rezolvarea problemelor existente.

Costuri scazute pe termen lung

"S-a constatat ca, dupa oferirea acestor servicii, o perioada de timp angajatii au apelat la abonamente medicale mai des, pentru a rezolva eventualele probleme existente, insa ulterior acestei perioade, costurile cu concediile medicale au scazut major, depasind costul total al noilor abonamente contractate", spune dr. Balanica.

Potrivit acestuia, numai pe termen mediu si lung se poate observa o scadere accentuata a acestor costuri. In opinia sa, se poate spune ca perioada de recuperare a acestui tip de investitie, din punct de vedere financiar, incepe de la minimum 12 luni in sus.

Cele mai frecvente boli intalnite in randul persoanelor active

  • Tulburari de metabolism al lipoproteinelor si alte lipidemii
  • Miopie corectata
  • Obezitate
  • Dorsalgii
  • Vicii de refractie si tulburari de acomodare
  • Hipertensiune esentiala (primara)
  • Astigmatism corectat
  • Nivele anormale ale enzimelor serice
  • Dureri abdominale si pelviene
  • Presbiopie corectata

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: