Reduceri de vara. Haine si incaltaminte, mai ieftine cu pana la 80%

Data publicarii: 16-07-2008 | Diverse

Oficial, sezonul reducerilor pentru hainele de vara incepe la 1 august. Neoficial, acesta a inceput deja, chiar daca perioada este declarata de comercianti ca fiind una de promotii, noteaza Gardianul. Fie ca sunt promotii, fie ca sunt reduceri, pe client nu il intereseaza decat faptul ca poate sa cumpere mai ieftin un produs care la inceput de sezon avea un pret destul de piperat. Astfel, romanii devin, pe an ce trece, consumatori tot mai fideli ai soldurilor la haine si incaltaminte, care incep de la 30% si pot ajunge si pana la 80%. O demonstreaza rafturile aproape goale ale magazinelor de profil. Lucrurile de buna calitate sunt cele mai cautate si se vand cel mai repede, pe umerase gasindu-se doar marimi extreme: XS si XL.

Practica perioadelor de reduceri a aparut in tara noastra in urma cu aproximativ zece ani, odata cu patrunderea marcilor straine pe piata. Pe parcurs, lanturilor de magazine internationale li s-au alaturat si firmele autohtone, care si-au dat seama ca vanzarile realizate in aceste perioade reprezinta cel putin 10-20% din totalul anual. Chiar daca nu exista o legislatie bine organizata care sa reglementeze aceste soldari, piata incepe sa se maturizeze, iar consumatorul din Romania cunoaste deja perioadele reglementate, fiind interesat de orice aspect legat de pret. Potrivit unei vanzatoare de la un magazin de firma, reducerile pe care clientii le regasesc acum la rafturi sunt de fapt promotii. Aceasta ne-a spus ca intre cei doi termeni exista confuzie in piata si a subliniat ca reducerile se fac doar in perioadele cunoscute, insa promotiile se pot face in orice perioada a anului, singura conditie fiind aceea ca magazinul sa nu vanda sub pretul de achizitie, pentru ca acest lucru ar insemna practica neconcurentiala. Pentru evitarea birocratiei, comerciantii prefera cea de-a doua varianta, promotiile.

Lucrurile de firma devin accesibile

Preturile la incaltaminte au scazut cu aproape 50%. De exemplu, o pereche de sandale, care costa pana acum 200 lei, poate fi cumparata in aceasta perioada cu 110 lei. De asemenea, preturile au scazut si in magazinele de imbracaminte, unde, de exemplu, o rochie a ajuns sa coste 59 lei in loc de 150 lei, iar un tricou care costa 79 lei poate fi achizitionat cu doar 49 lei, deci la un pret redus cu 39%. O fusta care la inceput de sezon se vindea cu 135 lei are acum un pret de 40 lei, reducerea fiind de 70%. Si pantalonii de vara beneficiaza de reduceri cuprinse intre 20 si 70% in magazinele de marca din Capitala. Pe langa astfel de discounturi, in magazine se pot gasi oferte de genul: cumperi de 300 de lei si platesti doar 200 de lei, sau cumperi un produs, iar pentru al doilea platesti doar jumatate, ori cumperi un produs si il primesti gratuit pe al doilea. O alta varianta de reducere promovata in centrele comerciale este "2 plus 1 gratis", adica la 2 produse cumparate il primesti pe al treilea gratuit.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: