De ce managerii financiari publici au rezultate mai slabe decat cei din mediul privat

Data publicarii: 18-07-2008 | HR/Cariere

Abordarile gresite, slaba informare, mentalitatea, lipsa de know-how sau lipsa cunostintelor derularii unui business modern sunt problemele reale cu care se confrunta managementul resurselor financiare din cadrul sectorului public.

"Problemele fundamentale sunt reprezentate de greseala alocarii pe bugete, in loc de abordarea pe proiect, slaba informare si mentalitatea managerilor. Solutia este una, aceea de orientare spre programare pe proiecte, nu pe bani, ceea ce la noi nu se intampla, astfel, banii se cheltuie, iar de aici, intreaga situatie negativa a managementului financiar", a declarat Radu Kubinschi, manager EU Grants & Incentives in cadrul Deloitte Romania, unul dintre jucatorii principali pe piata de consultanta la nivel mondial.

Un studiu recent al companiei Deloitte, realizat in randul a peste 200 de companii din 28 de state, arata ca 48% dintre oficialii publici din toata lumea considera ca organizatiile acestora nu dispun de capacitati potrivite de management financiar, desi s-au inregistrat progrese semnificative in randul functiilor guvernamentale, in ultima perioada.

Conform lui Dan Berteanu, general manager al United Business Development, holding specializat in probleme de HR, managerii din institutiile publice nu au know-how, nu stiu ce inseamna businessul modern, in aceasta zona nu se investeste in pregatirea lor. "In opinia mea, nu este suficient sa stii sa lucrezi cu cifre, mai trebuie sa le intelegi, sa stii sa le interpretezi si, pe baza lor, sa poti face recomandari catre board. Din pacate, in institutiile de stat, unde este vorba despre banul public, nimeni nu acorda o atentie deosebita acestor aspecte", spune Berteanu. Potrivit acestuia, in domeniul privat, managerii financiari sunt mai bine pregatiti decat cei din institutiile de stat, companiile private investesc permanent in pregatirea acestora.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: