Amanarea aderarii la zona euro, o alta sanctiune posibila pentru Bulgaria din cauza coruptiei

Data publicarii: 18-07-2008 | International

Comisia Europeana ar putea emite rezerve miercuri legate de aderarea Bulgariei la spatiul Schengen si la zona euro, din cauza coruptiei endemice din aceasta tara, au informat joi surse diplomatice, relateaza AFP.

Proiectul de raport al Comisiei, care mai poate fi modificat pana la adoptarea sa, miercuri, insista pe "numeroasele slabiciuni" ale sistemului judiciar bulgar si pe "lipsa de determinare si de capacitate" a autoritatilor in lupta anticoruptie, potrivit surselor.

Aceasta situatie ar putea avea "consecinte" asupra aderarii tarii la spatiul Schengen, care are in prezent 24 de tari (22 dintre Cele 27, plus Islanda si Norvegia), potrivit raportului citat de surse.

Coruptia ar putea afecta si aderarea Bulgariei la zona euro. "Este ultima sansa pentru Bulgaria", a comentat una dintre surse, notand ca statele din UE sunt in prezent mai putin indulgente fata de Sofia.

Comisia, care a blocat deja cateva sute de milioane de euro din fondurile preaderare pentru Bulgaria, in ultimele luni, ar putea impune si sanctiuni financiare. Potrivit prersei bulgare de joi, Bruxelles-ul ar intentiona mai ales sa priveze de acreditare doua agentii guvernamentale care se ocupa de gestionarea fondurilor din programul PHARE, la care Bulgaria are dreptul pana in 2009, chiar daca a intrat in UE in 2007. Potrivit unei surse europene, cele doua agentii vizate gestioneaza 560 de milioane de euro.

Romania, supravegheata strict de Bruxelles, ca Bulgaria, va scapa insa de sanctiuni. "Comisia face diferenta intre cele doua tari, dar nu trebuie sa se creada ca totul merge bine in Romania. In Romania nu s-au inregistrat progrese, a batut pasul pe loc, dar Bulgaria este in regres", a notat sursa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: