Agentia de Integritate nu poate da amenzi pentru ca nu are formulare tipizate

Data publicarii: 22-07-2008 | Finante-Banci

Agentia Nationala de Integritate (ANI) investigheaza, in prezent, averile a 90 de persoane, primele rezultate fiind asteptate in circa doua luni, cand in instanta ar trebui sa ajunga primele dosare instrumentate de ANI, noteaza Gandul. Ca si functii publice, cele 90 de persoane verificate provin din urmatoarele zone: un prefect; un presedinte de consiliu judetean; 17 parlamentari; 14 primari si viceprimari; 15 consilieri; 3 magistrati; 3 medici; 6 rectori; 8 directori de la diferite institutii de stat; 15 politisti; 3 inspectori scolari si 20 functionari publici.

La solutionarea acestor cazuri lucreaza 42 de inspectori de integritate. Informatiile au fost facute publice ieri, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat Catalin Macovei, presedintele ANI, si Horia Georgescu, secretarul general al ANI.

Conducerea ANI a mai informat ca, din totalul de 300.000 de declaratii de avere ce trebuiau depuse pana la data de 15 iunie a.c., lipsesc aproximativ 200.000. Persoanele care au incalcat legea urmeaza sa fie amendate, probabil cu aplicarea cuantumului maxim de 500 de lei. Acest lucru nu s-a putut insa face pentru ca abia saptamana viitoare ANI va primi formularele tipizate de amenda. Toti inspectorii de integritate au si calitatea de agenti constatatori, avand dreptul de a aplica amenzi.

O investigatie ANI decurge in urmatorul mod: intr-o prima faza, inspectorii compara cele relatate in solicitarea de verificare (sau in materialul in urma carora s-au autosesizat) cu informatiile cuprinse in declaratia de avere a respectivei persoane. Ulterior, declaratia de avere este si ea verificata pentru a se vedea daca cele prezentate in document corespund realitatii. Astfel, in cadrul verificarii, se fac adrese catre institutiile care detin baze de date cu proprietarii de bunuri imobile sau mobile sau cu titularii de actiuni sau conturi bancare. De asemenea, Agentia Nationala de Integritate are si posibilitatea de a verifica informatii privind posibile proprietati sau conturi in strainatate, avand stabilite in acest sens proceduri de lucru cu unele state.

Totodata, agentia este in masura sa verifice si informatii venite din zona serviciilor speciale care au legatura cu averile functionarilor publici. Investigatia se finalizeaza cu intocmirea dosarului ce va fi inaintat instantei de judecata cu propunerea de confiscare a averii nejustificate. Dosarul va fi insotit de un referat, un fel de "rechizitoriu" al inspectorului de integritate, care va fi publicat pe pagina de web a ANI chiar inainte de sesizarea instantei de judecata.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: