Cazierul fiscal pedepseste bland evaziunea si da autoritate sporita executorilor

Data publicarii: 22-07-2008 | Finante-Banci

Noile norme metodologice privind Ordonanta Guvernului 75/2001, referitoare la  organizarea si functionarea cazierului fiscal, au in vedere nu mai putin de 48 de infractiuni si 32 de contraventii ce intra sub incidenta legilor financiare, vamale sau care privesc disciplina financiara, noteaza Gardianul. Acestea au fost publicate recent in Monitorul Oficial din 17 iulie 2008 si vin ca urmare a modificarii, pe parcursul anilor, a diverse acte normative.

Printre infractiunile care se vor inscrie in cazierul fiscal se numara: "impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale (fapta prevazuta de art. 5 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda)".

"Retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa"  - fapta prevazuta de art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si pedepsitacu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau amenda - reprezinta un alt motiv pentru ca rau-platnicii sa ajunga la racoare. Nici cei care fac declaratii inexacte la Registrul Comertului nu vor scapa nepedepsiti si pot infunda puscaria chiar si doi ani pentru o semnatura pe o declaratie falsa.

O amenda cat Dacia de mare

Dintre contraventiile care se vor inscrie in cazierul fiscal se detaseaza de departe "refuzul debitorului supus executarii silite de a preda bunurile organului de executare spre a fi sechestrate sau de a le pune la dispozitie acestuia pentru a fi identificate si evaluate (fapta prevazuta de art. 219 alin. (2) lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,  si sanctionata cu amenda de la 500 de lei la 1000 de lei, pentru persoane fizice, si de la 1000 de lei la 5000 de lei, pentru persoane juridice).

Cu alte cuvinte, daca te opui portareilor veniti sa confiste cine stie ce, te mai alegi si cu o amenda usturatoare, ce poate depasi chiar valoarea bunului supus executarii silite, cum ar fi un autoturism Dacia, de exemplu. Ramane insa pedepsita bland evaziunea fiscala:" Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregsitrate in contabilitate (fapta prevazuta de art. 41 pct. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si sanctionata cu amenda de la 1.000 de lei la 10.000 de lei).

Cazierul fiscal = bonitatea individuala

Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 75/2001, in cazierul fiscal se tine evidenta persoanelor fizice si juridice, precum si a asociatilor, actionarilor si reprezentantilor legali ai persoanelor juridice, care au savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara. Cazierul fiscal este solicitat in una din urmatoarele situatii: la infiintarea de societati comerciale, la solicitarea inscrierii asociatiilor si fundatiilor in Registrul asociatiilor si fundatiilor de catre asociatii sau membrii fondatori ai acestora, la autorizarea exercitarii unei activitati independente de catre solicitanti, la cesiunea partilor sociale sau a actiunilor de catre noii asociati sau actionari ori la numirea de noi reprezentanti legali, precum si la cooptarea de noi asociasi sau actionari cu prilejul efectuarii majorarii de capital social de catre noii reprezentanti legali, asociati si actionari.

"Descarcarea de sarcini", sau stergerea elementelor de natura penala se scot din evidenta daca faptele pe care le-au savarsit contribuabilii nu mai sunt sanctionate de lege, daca a intervenit reabilitarea de drept sau judecatoreasca constatata prin hotarare a instantei, daca persoana respectiva nu recidiveaza intr-o perioada de cinci ani sau in cazul decesului, respectiv radierea contribuabilului.  Eliberarea unui certificat de cazier fiscal, chiar si in format electronic, se taxeaza cu 20 de lei, iar in majoritatea cazurilor eliberarea acestuia cade in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: