Vasilescu: Scumpirea banilor si ieftinirea activelor in lume stau la baza noilor reguli ale BNR

Data publicarii: 23-07-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) vrea, prin noile reguli de creditare propuse, sa evite situatia in care scumpirea banilor si ieftinirea activelor pe plan global ar duce bancile comerciale in impas, a spus consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

"Nicio reglementare nu este facuta pentru totdeauna. In momentul de fata, cauza pentru reglementarea propusa este realitatea", a declarat Vasilescu.

El a adaugat ca, desi pana in prezent turbulentele de pe plan international nu au afectat Romania in mod direct, efectele s-au resimtit, iar contextul de pe plan mondial, in care banii se scumpesc si activele se ieftinesc, sta la baza proiectului de regulament pus in dezbatere publica de BNR.

"Este foarte important, atunci cand se discuta de credite, sa se porneasca de la un venit real" al clientului, a mai spus Vasilescu.

Prevederile propuse vin sa modifice Regulamentul 3/2007 al bancii centrale, referitor la limitarea riscurilor in creditarea populatiei.

In 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior".

Pentru a lua in considerare venituri peste aceasta limita, banca trebuie sa solicite clientului documente care sa ateste continuitatea acestora, se mai arata in proiectul BNR.

De asemenea, BNR impune bancilor elaborarea unui stress test care sa ia in calcul conditiile din piata in ultimele 18 luni.

Proiectul se afla in dezbatere publica pana la sfarsitul acestei luni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: