BNR nu renunta la analiza de risc si la limitarea venitului pentru credite

Data publicarii: 23-07-2008 | Finante-Banci

Indiferent de pozitia bancilor comerciale, Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va renunta la inasprirea conditiilor de creditare, respectiv la calcularea creditului dupa un venit cu maximum 20% mai mare decat cel declarat la Fisc pentru anul precedent, si nici la analiza de stres financiar, noteaza Gandul.

"BNR nu poate renunta la limitarea venitului luat in calcul la acordarea creditului, la analiza de stres si la deschiderea ochilor clientilor fata de responsabilitatile si pericolele unui credit", a declarat, pentru Gandul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Oficialii BNR si cei ai bancilor s-au intilnit ieri pentru a discuta propunerea bancii centrale de a inaspri conditiile de creditare prin introducerea unor noi norme, printre care si prezentarea unei analize de stres fiecarui client in parte. In cele din urma insa, BNR a avut castig de cauza.

"Consider ca cel mai important lucru este ca am ajuns la concluzii pozitive. Bancile si-au dat seama ca in astfel de conditii financiare, cu bani scumpi si active ieftine, cu un pret al petrolului care tot urca si o inflatie care si ea creste, este nevoie de masuri speciale. Cel mai important lucru acum este prudenta", a spus Vasilescu.

Bancherii au declarat, imediat dupa prezentarea proiectului privind noile reglementari, ca BNR nu va face altceva decat sa aduca si mai multa birocratie in acordarea creditelor. Proiectul se afla in continuare in dezbatere publica pana pe 31 iulie, dupa ce perioada de consultare a fost marita la cererea bancilor.

Limitarea venitului luat in calcul la acordarea creditului ar putea pune capat renumitului fenomen de marire a salariilor cu trei luni inainte de acordarea creditului, practica destul de des intalnita in ultimii ani. In acelasi timp, analiza de stres va prezenta clientilor si cele mai proaste previziuni privind capacitatea de plata. Astfel, fiecare banca va arata si ce se va intampla in cazul in care salariul scade, in cazul in care cresc dobanzile sau in care se modifica negativ alte conditii financiare. Aceasta analiza este calculata de obicei cu o marja de variabilitate de 10%, respectiv, dobanda cu 10% mai mare, salariu cu 10% mai mic etc.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: