Steven van Groningen: Regulile propuse de BNR ar afecta mult creditul ipotecar si mai putin pe cel de consum

Data publicarii: 23-07-2008 | Finante-Banci

Noile reguli de creditare a populatiei propuse de BNR ar putea afecta afecta preponderent imprumuturile ipotecare si exista posibilitatea sa nu aiba niciun efect sau unul redus asupra creditelor de consum, a declarat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

"Depinde de interpretare, dar la o prima vedere noile reguli ar afecta mai mult creditele ipotecare si exista riscul sa nu aiba niciun efect sau un impact redus asupra creditelor de consum", a spus el.

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au atras, in repetate randuri, atentia asupra vitezei prea mari de crestere a creditarii, care, in conditiile in care alimenteaza consumul, creeaza presiuni inflationiste.

De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental s-a mentinut la peste 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR.

Pe 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior".

Pentru a lua in considerare venituri peste aceasta limita, banca trebuie sa solicite clientului documente care sa ateste continuitatea acestora, se mai arata in proiectul BNR.

Stress testul nu vizeaza atat evaluarea riscului, cat cresterea transparentei bancilor

BNR impune bancilor elaborarea unui stress test care sa ia in calcul conditiile din piata in ultimele 18 luni.

Steven van Groningen spune ca efectuarea analizei propusa de banca centrala va creste gradul de informare a clientului si "va elimina practica bancilor de a pacali clientii cu asa-zise oferte promotionale".

"Nu cred ca stress test este cuvantul potrivit, deoarece o astfel de analiza ar trebui sa se aplice pentru conditiile viitoare, nu pentru cele din trecut. Pe de alta parte, masura elimina practica bancilor de a pacali clientul cu oferte promotionale si de a majora apoi semnificativ dobanzile si comisioanele", a mai spus presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Pe de alta parte, el spune ca noile reglementari puse in dezbatere publica de BNR ar spori birocratia si ar deranja o majoritate de clienti care nu ar fi, de fapt, vizati, deoarece isi iau credite cu venitul real.

"BNR pare hotarata sa atace fenomenul declararii incorecte de venituri. Orice noua reglementare este un efort suplimentar pentru banca, dar si pentru clienti, dar trebuie sa ne asiguram ca ne putem atinge scopul propus cu un efort rezonabil", a explicat van Groningen.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat insa ca noul regulement nu inseamna mai multa birocratie pentru client, deoarece fisa fiscala este data de angajator.

"Este gresita ideea ca noul regulament ar spori birocratia, deoarece fisa fiscala o da angajatorul. Salariatul nu trebuie sa se deplaseze la Fisc sa o solicite", a spus Vasilescu.

"Incercam sa reparam efectele regulamentelor anterioare"

Seful Raiffeisen Bank pledeaza, astfel, pentru un set mai flexibil de reguli, nu unul "aplicabil mecanic", si care sa permita bancilor sa isi stabileasca propriile strategii de risc.

"In trecut, am vazut mai multe reglementari care nu au avut efectul dorit. Nu trebuie sa avem un set de reguli aplicabile mecanic. Daca avem un client care este angajat la BNR si cere credit, cred ca ne putem baza pe declaratia acestuia de salariu. La fel si in cazul unei firme cu mii de angajati, fisa fiscala nu si-ar avea rostul. In fond, fiecare banca hotaraste ce considera acceptabil la nivel de risc", a explicat van Groningen.

El a amintit de alte norme introduse in trecut, care nu au avut efectul scontat, deoarea pe de-o parte bancile, pe de alta parte clientii au gasit modalitati de a le evita.

"In trecut s-a incercat limitarea creditului in valuta, pana la de trei ori capitalul propriu. Atunci, bancile au inceput sa externalizeze imprumuturile  sau si-au majorat capitalul. BNR a limitat expunerea clientilor ca pondere in venit si multi au devenit brusc interesati sa declare venituri mai mari. Incercam sa reparam efectele regulamentelor din trecut", a adaugat presedintele Raiffeisen Bank.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: