Bancheri: Proiectul BNR va spori birocratia si nu va avea efectul dorit

Data publicarii: 24-07-2008 | Finante-Banci

Bancherii sunt nemultumiti de noile reguli privind creditarea persoanelor fizice pregatite de Banca Nationala. Reprezentantii bancilor, prezenti aseara la The Money Channel, au declarat ca, in forma in care este redactat in prezent, proiectul BNR va spori birocratia si nu va avea efectul dorit, cel de limitare a creditarii in valuta. Bancherii sunt siguri ca institutiile de credit vor gasi solutii de a externaliza creditele persoanelor fizice.

Un credit in valuta este intotdeauna mai mare decat unul pe care l-ai putea obtine in moneda nationala. Acesta este se pare adevaratul motiv pentru care romanii prefara creditele in valuta celor in lei.

"E clar ca in valuta poate sa obtina un credit mai mare. Acesta este motivul pentru care avem atatea credite in valuta. Nu fiindca dobanda e mai mica pot sa obtina clientii mai mult", a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Presedintele Raiffeisen Bank crede ca aceasta masura a BNR va incuraja si mai mult exportul de credite care pana in prezent era practicat de banci doar pentru corporatii. "In Romania avem export de credit urias. Acum mai ales in zona de credite corporatiste. Aici este de vina rezerva minima obligatorie si costul este foarte mare pentru banci in Romania insa in strainatate poate sa dea acelasi credit cu cost mai mic si din aceasta cauza are loc exportul de credite.(...) Asta inseamna ca daca avem in mod constant o reglementare care inseamna costuri mai mari decat in tarile din jur nu vom face export de credite doar pentru corporatii ci o sa facem export de credit si pentru populatie", a subliniat presedintele Raiffeisen Bank.

Masurile adoptate de BNR nu sunt o premiera in Europa. Ele au fost deja introduse si de alte tari ca Polonia sau Ungaria. In opinia consilierul Adrian Vasilescu cauza creditelor mai scumpe in Romania este inflatia. "Aici am un punct de vedere diferit. Acest credit mai scump la bancile romanesti nu are cauza in reglementarile BNR. Este alta cauza:inflatia. Si asta deoarece costul unui credit este determinat de inflatie. (...) Comisioanele bancilor pleaca tot de la inflatie. BNR nu le cere bancilor sa puna comisioane, nu le cere sa dubleze dobanda de comisoane", a declarat Adrian Vasilescu.

In urma intalnirii avute ieri cu reprezentantii BNR, a marturisit van Groningen, bancherii au hotarat sa lucreze impreuna cu BNR la o solutie mai buna, cu impact minim si care sa aiba efectul scontat. Intalnirea dintre Asociatia Romana a Bancilor si reprezentantii BNR a fost una consultativa. Decizia finala privind practicile de creditare sanatoase va fi luata de Consiliul de Adminstratie al Bancii Centrale.

TMCTV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: