Romania ar putea plati de la bugetul de stat angajamentele neonorate ale unor importatori

Data publicarii: 24-07-2008 | Economie

Romania ar putea plati guvernului SUA, din bani publici, aproape 4,68 milioane dolari, suma rezultata din angajamente neonorate ale cinci importatori de bumbac fibra pentru perioada 2008-2022, potrivit unui proiect de lege propus spre dezbatere de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

MEF a lansat spre dezbatere publica un proiect de lege privind rambursarea, de la bugetul de stat, a ratelor de capital pentru o cota parte dintr-un credit acordat de Guvernul SUA in baza programului Comodity Credit Corporation (CCC), aferenta anului 2008, in valoare de 400.000 de dolari. Ulterior, suma totala de plata pentru care Guvernul Romaniei este considerat dator catre statul american se cifreaza la aproape 4,68 milioane dolari pentru perioada 2008-2022.

"Mentionam ca pentru partenerul american, Guvernul Romaniei este tinut dator pentru efectuarea la scadenta a platilor, respectiv plata in continuare a obligatiilor asumate prin acordul guvernamental in valoare de 4.667.543,32 USD, reprezentand rate de capital, dobanzi si alte cheltuieli externe aferente anilor 2008-2022", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

MEF a precizat ca, in anul 1992, in baza Legii Publice americane nr. 480, Guvernul SUA, prin Departamentul Agriculturii si Comodity Credit Corporation (CCC), a acordat Romaniei un credit comercial in valoare de 10 milioane dolari, pentru 30 de ani, cu sase ani perioada de gratie, cu o dobanda de 3% pe an, pentru cumpararea de bumbac fibra din SUA.

Pentru realizarea importului de bumbac fibra, au fost desemnati prin licitatie publica cinci operatori economici specializati in operatiuni de comert exterior, care nu si-au onorat in intregime angajamentele.

"Importatorii de bumbac mandatati au platit dobanzile la creditele contractate pana in anul 1998 inclusiv, dupa care, odata cu scadenta primelor rate de capital si a dobanzilor la credit, au incetat platile, motivand ca intreprinderile carora le-au vandut bumbacul nu au platit contravaloarea acestuia", potrivit MEF.

In consecinta, ministerul are de platit - si ulterior de recuperat - creditele angajate de trei din cele cinci societati comerciale importatoare de bumbac fibra  Suma pentru acest an se ridica la 400.000 dolari, reprezentand rate de capital, dobanzi si alte cheltuieli externe pentru neplata la timp a datoriilor.

"Ministerul Economiei si Finantelor va depune toate diligentele pentru a recupera creantele de la debitori. Titlurile executorii pronuntate in contradictoriu cu Ministerul Economiei si Finantelor in litigiile privind recuperarea contravalorii in lei a obligatiilor financiare, de la importatori, se pun in executare de catre organele de executare ale Ministerului Economiei si Finantelor - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in conformitate cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", mai transmite institutia.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: