Statul New-York ii cere bancii UBS sa restituie datorii de 25 de miliarde de dolari

Data publicarii: 25-07-2008 | International

Ministrul Justitiei din statul New-York, Andrew Cuomo, a anuntat joi ca a depus un recurs impotriva bancii elvetiene UBS, pe care o acuza de inselarea a mii de cetateni americani si ii cere institutiei bancare sa le restituie acestora 25 de miliarde de dolari, informeaza cotidianul francez Les Echos.

Potrivit lui Cuomo, banca se face vinovata de "prezentarea eronata" a unui produs obligatoriu ce si-a pierdut caracterul lichid in timpul crizei subprime. Astfel, a explicat ministrul, banca le-ar fi prezentat clientilor un produs financiar numit ARS (auction-rate securities - obligatiuni cu dobanda variabila, stabilita prin licitatie), din care se puteau retrage cu usurinta in orice moment si sa isi recupereze astfel fondurile.

"Vrem sa recuperam miliarde de dolari in numele clientilor UBS si sa transmitem un mesaj puternic spre restul sectorului, pentru a arata ca acest tip de comportament inselator nu va fi tolerat", a spus Cuomo intr-un comunicat citat de ziarul francez.

Cuomo a precizat ca aproape 50.000 de clienti au cazut victima acestui "comportament" al bancii elvetiene, dintre acestia 7.000 fiind newyorkezi.

In practica, ARS sunt obligatiuni cu o dobanda variabila, fixata prin licitatii, si reprezinta o piata de sute de miliarde de dolari.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: