Litoralul poate aduce incasari de 400 de milioane de euro agentiilor de turism

Data publicarii: 25-07-2008 | Afaceri

Cei 1,4 milioane de turisti romani asteptati pe litoralul nostru in sezonul estival vor aduce agentiilor turistice incasari de aproape 400 de milioane de euro. La aceasta suma se adauga si banii incasati la negru de persoanele private care isi inchiriaza apartamentele sau vilele turistilor dornici sa-si petreaca o parte din concediu la mare. Cresterea numarului de turisti locali este de 20% fata de sezonul trecut.

"Cea mai mare parte din aceasta suma, circa 350 de milioane de euro, reprezinta pachetele estivale vandute turistilor romani. La aceasta se mai adauga alte aproape 40 de milioane de euro din pachetele vandute strainilor", a declarat pentru Gandul Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

Pretul mediu pentru un pachet estival care cuprinde cazare si masa este de circa 250 de euro, romanii fiind din ce in ce mai atrasi de unitatile de cazare cotate cu trei stele.

De la inceputul sezonului, in mai, pana acum, ANAT estimeaza ca au fost vandute pachete turistice in valoare totala de circa 150 de milioane de euro avand ca destinatie litoralul.

Numarul strainilor care vin la noi, desi in crestere, este in continuare foarte mic raportat la Bulgaria de exemplu. Astfel, in acest sezon estival statiunile romanesti de la Marea Neagra ar putea atrage aproape 100.000 de turisti straini, in crestere cu 20.000-30.000 fata de anul trecut.

In Bulgaria, 90% dintre turisti sunt straini

"Litoralul romanesc este opus celui bulgar. Daca la ei circa 90% dintre turisti sunt straini, la noi este exact invers. Principalul client pentru litoralul romanesc este romanul. In ceea ce priveste strainii care vin la noi, majoritatea vin si ei din statele est-europene, cum ar fi Ucraina, de exemplu. Germanii sau francezii sunt mult mai interesati de traseele turistice, in special in regiuni ca Bucovina, de exemplu", spune Badulescu.

Preturile la agentiile de turism sunt, oficial, cu numai 5%, maximum 10% mai mari, decat cele practicate sezonul trecut, in unele cazuri insa preturile urcand si mai mult. In ciuda preturilor relativ mari raportate la conditiile oferite, varful de sezon prinde litoralul blocat de turisti.

Turismul de sfarsit de saptamana este in continuare un factor decisiv in veniturile statiunilor.  Week-end-ul trecut se estimeaza ca aproape 150.000 de turisti au invadat litoralul, tinand cont ca unitatile de cazare ofera circa 120.000 de locuri in total. In varful de sezon statiunile au grad mediu de ocupare de 70%-80% in timpul saptamanii si sunt practic pline in timpul week-end-ului.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: