Sinteza saptamanii financiar-bancare (7 - 14 Iunie 2006)

Data publicarii: 14-07-2006
Saptamana care tocmai se incheie apartine Bancii Nationale a Romaniei. Probabil e furtuna dinanintea concediilor de vara, altfel nu ne putem explica explozia de rapoarte, regulamente si sanctionari care probabil le-a pus parul pe bigudiuri functionarilor bancari dornici si ei de vacanta. Astfel, dupa 10 de ani de la emiterea primelor carduri in Romania, Banca Nationala a elaborat un regulament privind utilizarea cardurilor si a altor instrumente de plata electronica la distanta. Regulamentul stabileste modul in care se emit si se utilizeaza cardurile si alte instrumente de plata electronice, obligatiile bancilor si ale utilizatorilor. Spre exemplu, comerciantii trebuie sa ne ceara buletinul cand platim cu cardul, iar bancile trebuie sa ne prezinte extrasul de cont cu tranzactiile pe card.

Tot BNR a sanctionat 30 de banci. Adica aproape toate bancile prezente in Romania au fost “pedepsite” de Banca Nationala care a aplicat in cursul anului trecut mai multe sanctiuni si amenzi pentru nerespectarea normelor emise.

Autoritatile de la Sofia sunt de parere ca Bulgaria ar putea sa adopte moneda europeana in 2010 inaintea Romaniei, fiind capabila sa indeplineasca conditiile de la Maastricht care fac posibila admiterea unei tari in zona euro. Banca Nationala a Romaniei este de parere ca tara noastra ar putea adopta moneda europeana abia in 2012, cu doi ani dupa Bulgaria, dar cu doi ani inaintea Ungariei.

Cuceriri teritoriale

Conducerea Bancpost incearca sa scape de eticheta de banca pentru distribuirea de pensii, printr-o politica de investitii masive. Astfel, la Constanta au aparut cinci noi unitati Bancpost. Inca 42 vor fi deschise pana la finele anului, ne asigura oficialii bancii.
La inceputul acesteti saptamani CEC a deschis o noua agentie, destinata in exclusivitate activitatii bancare pentru persoanele juridice.
Si OTP Bank se extinde, inaugurand o noua sucursala in Bistrita. Banca intentioneaza sa atinga 70 de unitati operationale pana la sfarsitul anului.

Produse bancare

Piraeus Bank upgradeaza creditul ipotecar/imobiliar, acesta fiind acum accesibil unei categorii mai extinse de clienti si simplificand procedurile de acordare.

UniCredit a lansat primul produs propriu de refinantare a creditelor pentru investitii imobiliare, destinat clientilor care au contractat imprumuturi imobiliare si ipotecare de la alte institutii de credit si doresc transferul acestora in conditii mai avantajoase.

ING Bank a majorat cu 0,5 la suta dobanzile la depozitele in lei pentru persoanele fizice si juridice, iar OTP Bank a hotarat sa prelungeasca campania promotionala dedicata promovarii creditului ipotecar, pana la 31 august 2006. Produsul are in continuare o dobanda de 4,99 la suta, in primii 2 ani, pentru imprumuturile acordate in franci elvetieni.

Banci in miscare

Banca Comerciala Carpatica aniverseaza, la mijlocul lunii iulie, sapte ani de prezenta activa in peisajul financiar autohton.

Reprezentantii bancii ungare MKB si actionarii bancii romanesti Romexterra Bank au semnat primele acte care permit inceperea preluarii pachetul majoritar de actiuni ale bancii romanesti.

Grupul franco-belgian Dexia, cu active de 510 miliarde euro la sfarsitul anului 2005, a renuntat sa mai depuna o oferta pentru preluarea CEC. Dexia s-a aratat nemultumita de modificarile de ultima ora aduse strategiei de privatizare, precum si de prelungirea procesului demarat la sfarsitul anului trecut. In schimb, National Bank of Greece este interesata de CEC si Vojvodanska Banka din Serbia.

Societe Generale va infiinta o noua divizie pe piata din Portugalia. Subsidiara va fi specializata in consumer finance (produse si servicii financiare pentru persoanele fizice).

Asigurari

Omniasig Asigurari de Viata a incheiat, din luna mai si pana acum, 5.000 de contracte de asigurare pentru noile polite de asigurare medicala privata Omvisan si a incasat prime brute in valoare de 300.000 de euro si Generali Asigurari lanseaza un produs de asistenta rutiera denumit Asist Plus Extra.

Romania se afla pe locul 25 in Europa in ceea ce priveste veniturile obtinute din prime de asigurare, devansand tari precum Lituanua, Estonia, Letonia, Malta, Cipru sau Islanda, potrivit raportului anual pe 2005 al Comite Europeen des Assurances (CEA).

Leasing

Societatea de Leasing ING Lease isi va schimba numele in ING Lease Romania S.A. si se va transforma din societate cu raspundere limitata in societate pe actiuni, iar actionarii companiei Tiriac Leasing au decis contractarea unui imprumut in valoare de 10 milioane de euro de la Raiffeisen Bank, destinat finantarii si refinantarii contractelor de leasing derulate de companie.
Valoarea contractelor de leasing ar putea avansa anual cu 20%, potrivit unui studiu al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania. In aceste conditii, piata de profil va atinge in urmatorii 3-5 ani aproximativ cinci miliarde de euro.

Interesant

Cea mai ridicata tranzactie realizata in ringul Bursei Romane de Marfuri saptamana trecuta a fost cea prin care RATB a vandut mai multe loturi de deseuri in valoare totala de 1.165.625 dolari.

Senatul american are pregatit un proiect de lege care urmareste limitarea jocurilor de noroc online, interzicand bancilor din SUA si firmelor de carduri de credit sa faca plati catre site-urile de jocuri online.

Croatii n-au bani sa mearga pe... propriul litoral. Numarul mereu in crestere al turistilor straini care viziteaza Croatia, noua atractie mediteraneana, alimenteaza economia statului, insa poate produce si efecte negative asupra locuitorilor sai. Conform statisticilor, peste 60% din numarul croatilor nu isi pot permite o vacanta pe coasta adriatica.

Doua cladiri de tip turn, asemanatoare fostelor turnuri World Trade Center din cartierul new yorkez Manhattan vor fi construite in zona Pipera-Tunari din Bucuresti. Cladirile sunt proiectate sa aiba cate 14 niveluri fiecare si vor gazdui spatii de birouri pe o suprafata de 60.000 de metri patrati. Cele doua turnuri vor avea banci, spatii comerciale si vor pune la dispozitie celor interesati sedii de firme.

Ana Maria Megan


Pentru a primi pe email sinteza saptamanii financiar-bancare realizata de BankNews.ro te rugam sa te abonezi la Banknews.ro Newsletter.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: