Peste zece firme au depus scrisori de intentie pentru administrarea Fondului Proprietatea

Data publicarii: 26-07-2008 | Economie

Peste zece companii au depus scrisori de intentie pentru administrarea Fondului Proprietatea, dupa ce acesta a publicat, recent, caietul de sarcini pentru potentialii manageri de fond, a declarat vineri, presedintele comisiei pentru alegerea administratorului, Sebastian Vladescu.

"Pana in prezent, am primit peste zece scrisori de intentie din partea potentialilor administratori ai Fondului Proprietatea, insa, tinand cont ca termenul limita pana la care solicitam scrisori de intentie este 1 august, ne asteptam ca numarul celor interesati sa creasca", a declarat Vladescu.

Fondul Proprietatea si-a propus sa numeasca unul sau mai multi administratori de fond in vederea listarii fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Incepand cu luna august, comisia pentru alegerea administratorului va organiza mai multe intalniri de informare, premergatoare inceperii procesului de selectie a managerului de fond, iar intentia noastra este de a selecta administratorul ori administratorii pana la sfarsitul acestui an", a mai spus Vladescu.

Fostul presedinte al consiliului de administratie al Fondului Proprietatea, Emanoil Negut, declara in februarie ca 37 de companii internationale sunt interesate de administrarea Fondului Proprietatea si estima ca societatea care va administra fondul va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie 2008.

Din comisia pentru alegerea administratorului de fond fac parte fostul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, directorul general al Directiei de Supraveghere Bancara din BNR, Nicolae Cinteza, secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finantelor, Catalin Doica, avocatul Ioana Crenguta Leaua si Bogdan Alexandrul Dragoi, director general al Directiei Economice din Primaria Capitalei.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).

In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, dintre care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii facute de conducerea Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.

La ultima raportare din luna iunie, numarul de actionari privati ai Fondului Proprietatea era de 2.207, acestia detinand 18,97% din capital.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: