Congresul SUA scoate 300 de miliarde de dolari din buzunar pentru americanii afectati de criza ipotecara

Data publicarii: 28-07-2008 | International

Aproape 2,5 milioane de proprietari americani isi vor pierde in acest an casele, ca urmare a imposibilitatii platii imprumturilor, estimeaza Coalitia Nationala a Comunitatilor de Reinvestire, formata din 600 de comunitati de investitii, dar si grupuri de dezvoltare.

Pentru a incetini criza imobiliara ce are loc in Statele Unite Congresul a decis infiintarea unui fond de 300 de miliarde de dolari pentru ajutorarea proprietarilor afectati de criza ipotecara, informeaza Reuters. Fondul va fi controlat de Administratia Federala de Locuinte si aproximativ 400.000 de familii ar putea beneficia de acest ajutor, care va fi operational de abia de la 1 octombrie, anul acesta. Actul normativ aprobat de Congres stipuleaza acordarea a patru miliarde de dolari oamenilor afectati, pentru a-i ajuta sa achizitioneze si sa repare casele scoase la licitatie, reduce anumite taxe ce erau percepute la achizitionarea unei locuinte si infiinteaza primul birou pentru licentierea brokerilor si a ofiterilor de credit.

Totodata, a fost majorat si plafonul pentru ipotecile care pot fi garantate de agentiile federale. Desi initiativa statului vine la mult timp dupa declansarea crizei, analistii imobiliari americani au declarat ca aceasta lege va contribui la stabilizarea sectorului, insa nu va pune capat crizei.

Legea care mai prevede si acordarea de finantare companiilor de creditare Fannie Mae si Freddie Mac, care detin sau garanteaza aproximativ jumatate din ipotecile din Statele Unite, in valoarea de 12.000 de miliarde de dolari, a trecut prin toate etapele si nu mai asteapta decat semnatura presedintelui George W. Bush.

Alte doua banci au fost inchise

Intre timp, Biroul autoritatii de Control pentru Moneda a anuntat ca a inchis alte doua banci: First National Bank din Nevada si First Heritage Bank NA din California, acestea alaturandu-se celorlalte cinci institutii financiare inchise in acest an ca urmare a crizei financiare, acestea fiind preluate de autoritatile de reglementare. Autoritatea Federala pentru Siguranta Depozitelor (FDIC) a mentionat ca tranzactia privind cele doua banci va determina costuri de 862 milioane de dolari pe fondul de asigurare, reprezentand doar 0,3% din totalul activelor de 13.400 de miliarde de dolari ale industriei bancare din Statele Unite. Birourile celor doua Banci vor fi deschise luni sub denumirea de Mutual of Omaha Bank. Noul proprietar detine active in valoare totala de 750 de milioane de dolari si 14 filiale in toata America, fiind o subsidiara a institutiei de servicii financiare si de asigurari Mutual of Omaha, ce detine active in valoare de 19 miliarde de dolari.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: