Erste Bank: Actiunile companiilor farmaceutice din Europa Centrala si de Est au inregistrat scaderi

Data publicarii: 29-07-2008 | Bursa

Actiunile companiilor farmaceutice din Europa Centrala si de Est (ECE) au inregistrat scaderi ca urmare a evolutiei pietelor din tarile respective, potrivit celui mai recent studiu efectuat de analistii Erste Bank.

Bursele din intreaga lume au continuat sa scada in ultimele saptamani, influentate de teama de o criza prelungita in sectorul financiar si dezvoltarea economica tot mai lenta de la nivel global. Pietele emergente, inclusiv ECE, au fost grav afectate, sustin analistii Erste Bank. 

In ciuda naturii sale defensive (si a perspectivelor de dezvoltare inca bune), sectorul farmaceutic din ECE nu a scapat neafectat. Forintul in curs de apreciere si presiunile tot mai mari ale preturilor au accentuat aceasta cadere, in Ungaria.

"In pofida caracterului relativ defensiv, actiunile companiilor farmaceutice din ECE au inregistrat o scadere, aliniata la evolutia pietelor din tarile respective. Valul masiv de vanzari produs nu a tinut cont de performantele raportate pentru T1 2008, nici de factorii de baza (ramasi in esenta neschimbati) care au modificat situatia principalilor jucatori din ECE", se arata in studiul Erste.

Potrivit acestuia, un astfel de factor este revenirea puternica inregistrata pe piata farmaceutica din Rusia, fata de anul anterior.

"Febra de crestere a ratei dobanzilor a lovit deja Europa, unde Banca Centrala Europeana a ridicat rata dobanzii cheie la 4,25%. Putem anticipa o incetinire in cresterea economiilor vest-europene. Cresteri ale acestor rate se afla si pe agenda tarilor ECE, iar randamentele obligatiunilor sunt in crestere. In ceea ce priveste gradul minim relativ de indatorare externa al companiilor din ECE, implicatiile asupra rezultatelor lor financiare sunt minime. Astfel, principalii factori de luat in considerare sunt ratele aplicate libere de riscuri si perspectivele cursurilor de schimb instabile", a declarat analistul sectorului pharma in cadrul Erste Bank, Vladimira Urbankova.

Conform datelor companiei, aprecierea monedelor tarilor ECE fata de euro este mai pronuntata decat se anticipase initial, fapt ce amplifica impactul negativ asupra companiilor farmaceutice, puternic axate pe exporturi, care (de exemplu, Richter, Krka) in incercarea de a diminua efectele negative asociate cu slabirea dolarului american - au trecut la euro ca moneda de facturare pe piata din Rusia (unde in mod traditional se apela la dolarul american).

"Cum presiunile asupra preturilor medicamentelor sunt inevitabile pe termen mediu spre lung, producatorii din domeniul farmaceutic din ECE (care ofera medicatie generala, la preturi accesibile) ar trebui sa fie afectati doar marginal, caci obiectivul final este sa se acopere nevoia tot mai mare de tratamente de inalta calitate din segmentul medicinei generaliste, cu o posibila co-participare mai pronuntata a pacientilor in serviciile de ingrijire a sanatatii, incluzand plata pentru medicamente. Acest ultim aspect este dureros si, dupa cum au demonstrat cele mai recente progrese, se soldeaza cu o incetinire initiala a cresterii pietei. Totusi, pe termen lung, pietele farmaceutice din ECE vor ajunge sa creasca, diminuand decalajele dintre cheltuielile pentru sanatate (si medicamente) facute in regiunea ECE si media EU-15", se mai arata in studiul Erste.

Potrivit analistului Erste Bank, previziunile pentru acest business raman, in continuare, promitatoare, sustinute de o crestere a vanzarilor in Rusia, zona-cheie de exporturi pentru jucatorii farmaceutici din ECE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: