Stress-testul va fi aplicat de banci pe categorii de clienti, in functie de venituri

Data publicarii: 30-07-2008 | Finante-Banci

Stress-testele propuse de BNR in regulamentul pentru creditarea populatiei vor fi aplicate unor grupe de clienti, stabilite dupa venituri, si nu fiecarui client in parte, asa cum proiectul prevedea initial, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Astfel, bancile vor fi in continuare obligate sa realizeze stress-teste, insa vor fi aplicate pe anumite categorii de clienti, stabilite anterior in functie de venituri.

"Categoriile de clienti se fac, in primul rand, in functie de venit. In anumite marje de venit, riscurile sunt cam aceleasi", a declarat Vasilescu.

Principiul de efectuare a testelor de rezistenta va fi astfel pastrat in regulament, insa BNR va renunta la sintagma "stress test", conform declaratiilor consilierului guvernatorului.

"Aceasta sintagma streseaza ea insasi si, cu siguranta, din punct de vedere stilistic, lucrurile vor suferi schimbari foarte mari, in sensul clarificarii lor", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Sistemele de analiza de risc nu vor fi supuse unei validari separate din partea BNR, a precizat Vasilescu, insa bancile vor fi verificate prin Directia de Supraveghere.

"Eu cred ca, logic, acest supliment de document va presupune si un supliment de validare", a precizat consilierul guvernatorului BNR.

BNR ar putea reduce si termenul de 45 de zile prevazut initial pana la aplicarea regulamentului de catre banci, timp in care acestea vor aplica vechile norme, a mentionat Vasilescu.

"Expertii de la BNR cred ca 45 de zile este un termen prea lung. S-ar putea sa mai fie ajustat. Este limpede: nu poate sa aplice noile modificari, le aplica pe cele vechi. Creditarea va fi restrictionata pana la definitivarea regulamentului propriu de creditare", a mai spus consilierul guvernatorului BNR. 

Pe 8 iulie, BNR a afisat un proiect de regulament care ar impune bancilor sa ia in calcul un nivel al veniturilor permanente ale solicitantilor de credit "care nu poate depasi cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior", in cazul in care nu pot atesta continuitatea acestora.

Conform proiectului initial, bancile ar trebui sa realizeze de asemenea un stress test, prin care sa ia in evalueze capacitatea de rambursare a creditului in cazul fiecarui client, luand in calcul cele mai aspre conditii de creditare din ultimele 18 luni.

Bancherii s-au intalnit luni cu reprezentantii bancii centrale pentru a discuta despre regulament. Joi, 31 iulie, expira termenul pana la care proiectul se afla in dezbatere publica.

De la inceputul acestui an, ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental a depasit constant 60%, alimentat de avansul considerabil al imprumuturilor in valuta, in special catre populatie, potrivit statisticilor BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: