Bursa nu va percepe in acest an taxe pentru admiterea ca participant la piata titlurilor de stat

Data publicarii: 30-07-2008 | Bursa

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu va percepe comisioane pentru admiterea ca participant la piata titlurilor de stat, pe o perioada de un an calendaristic, pentru a atrage noi investitori si participanti, potrivit comunicatului transmis de catre BVB.

Dupa perioada de un an, Bursa va percepe un tarif de 5.000 lei pentru admiterea ca participant cu acces exclusiv la piata titlurilor de stat. Pe langa taxa de admitere, participantii vor mai plati un comision anual de 1.500 lei pe an, se arata in comunicatul care prezinta hotararile consiliului Bursei, intrunit marti.

Pentru tranzactiile mai mici de 3 milioane lei cu titluri de stat, BVB va percepe un comision de 0,0009% din valoarea tranzactiei (la cumparare, respectiv la vanzare), dar nu mai putin de un leu si nu mai mult de 27 lei. Pentru tranzactiile care depasesc suma de 3 milioane lei, comisionul perceput va fi de 27 lei, plus 0,0004% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mult de 90 lei.

Cuantumul tarifelor stabilite de catre consiliul BVB, pentru tranzactiile cu titlu de stat, urmeaza mai intai sa fie validat de catre adunarea actionarilor companiei.

Pentru formatorii de piata (market-makeri) de pe piata titlurilor de stat, BVB a decis reducerea comisionului de tranzactionare cu 30% fata de comisionul general.

Market makerii care vor activa pe piata titlurilor de stat vor trebui sa isi mentina pe piata oferta de vanzare sau cumparare pe o perioada reprezentand minim 70% din durata totala a sedintei de tranzactionare. Perioada maxima de timp pana la reactualizarea ofertei de cumparare si de vanzare va fi de cinci minute.

Market makerii vor trebui sa-si detina calitatea pentru cel putin o luna calendaristica si vor avea posibilitatea sa nu afiseze oferte ferme cel mult trei sedinte de tranzactionare in decursul unei luni.

Incepand de luni, 4 august, titluri de stat din 26 de emisiuni cu maturitate mai mare de un an, in valoare de 8 miliarde lei, vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Luni, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat ca nu va percepe, in acest an, comisioane pentru tranzactionarea titlurilor de stat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: