Erste Bank si-a sporit profitul net cu 22% in trimestrul II, la 321 milioane euro

Data publicarii: 30-07-2008 | Finante-Banci

Erste Bank, al doilea grup bancar din Europa Centrala si de Est, a obtinut in al doilea trimestru al acestrui an un profit net de 321 milioane euro,in crestere cu 21,6% fata de acelasi interval din 2007, in conformitate cu estimarile analistilor, a anuntat miercuri banca.

Intr-un sondaj realizat de Reuters, media estimarilor analistilor pentru profitul net din al doilea trimestru era de 324 milioane euro, valoare care ar fi reprezentat o crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Si al doilea trimestru a fost caracterizat in mod fundamental de nesiguranta care a pus stapanire pe pietele de capital. Cresterea record determinata de toate componentele majore ale venitului a ramas totusi la nivelul ridicat pe care l-am atins in primul trimestru", a comentat directorul general al Erste, Andreas Treichl.

Venitul net din dobanzi a crescut in al doilea trimestru cu 21,1% fata de intervalul echivalent din 2007, pana la 1,15 miliarde euro, in timp ce venitul din comisioane a avansat cu 14,4%, la 510,3 milioane euro.

De asemenea, rezultatul din trading s-a imbunatatit considerabil, de la 82,3 milioane euro in primul trimestru pana la 102,1 milioane euro in cel de-al doilea.

In primul semestru, veniturile Erste din tranzactionare au scazut cu 16%, pe fondul declinului incasarilor din activitatile cu valori mobiliare cu 5,4%, la 244,4 milioane euro, si a scaderii semnificative - cu 43% - a veniturilor de pe partea de banca de investitii, la 7,8 milioane euro.

Raportul cost/venit s-a majorat de la 55,7% in primul trimestru la 58,4% in cel de-al doilea, in special ca urmare a cresterii cheltuielilor administrative de la 964,8 milioane euro la 1,03 miliarde euro.

Banca a inregistrat in al doilea trimestru o adancire semnificativa a pierderilor altor rezultate operationale, de la 22,9 milioane euro in trimestrul anterior la 61,9 milioane euro in intervalul aprilie-iunie.

"Aceasta poate fi explicata, printre altele, prin schimbari in evaluarea celorlalte active financiare", se mentioneaza in comunicat.

Erste Bank si-a majorat provizioanele de risc aferente activitatii de creditare de la 163,1 milioane euro in primul trimestru la 221 milioane euro in al doilea, "in mare parte datorita preluarii unei banci austirece de economii si pe fondul unei cresteri spectaculoase a creditarii in tarile Europei Centrale si de Est". 

Mai putini angajati la BCR

Personalul Erste Bank a crescut in primele sase luni din 2008 cu 3,5%, la 54.286 angajati, din care 37.881 sunt in afara Austriei.

Numarul de angajati a crescut in toate subsidiarele Erste Bank, cu exceptia BCR, care a inregistrat o scadere a personalului cu 3,5% la nivel de grup, pana la 11.794 salariati la 30 iunie.

Erste are afaceri - in afara pietei de baza din Austria - in Romania, Cehia, Croatia, Serbia, Slovacia, Ucraina si Ungaria.

Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR), este listata pe bursele din Viena, Praga si Bucuresti si are o valoare de piata de 13,7 miliarde euro, conform cotatiei de inchidere de marti la bursa din Viena, de 43,25 euro/actiune.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: