Treichl: Bancile din Romania nu ar trebui sa dea credite in franci elvetieni, ci doar in lei si euro

Data publicarii: 31-07-2008 | Finante-Banci

Bancile din Romania ar trebui sa inceteze creditarea in franci elvetieni, deoarece finantarea in lei si in euro este suficienta pentru piata romaneasca, a declarat directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl.

"As vrea sa se termine odata cu porcariile legate de creditarea in franci elvetieni. Creditarea in euro este necesara, deoarece nu exista suficienti lei pentru a acoperi nevoia de imprumuturi", a declarat Treichl.

El a adaugat ca, din punctul de vedere al finantarii, Banca Comerciala Romana (BCR) are exces de lichiditate pe lei, detinand cele mai mari depozite in moneda nationala din piata, peste volumul creditelor acordate in lei. 

Pe de alta parte, aproape 75% din imprumuturile in euro catre populatie acordate de BCR sunt finantate din depozitele de la clienti, a mai spus Treichl.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras atentia in mai multe randuri ca imprumuturile in franci elvetieni pot fi riscante si ca bancile ar trebui sa limiteze creditarea in monede exotice.

In februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca avansul creditelor in monede exotice - precum cele in franci elvetieni - implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile la aceste credite sunt mai mici.

Creditele in franci elvetieni se regasesc in oferta mai multor banci de pe piata romaneasca, intre care Bancpost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Garanti Bank, Millennium Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si Volksbank.

Creditele acordate de BCR clientilor au crescut in iunie cu 10,4% fata de sfarsitul anului trecut, la 40,73 miliarde lei (11,2 milioane euro). Fata de jumatatea anului trecut, creditele acordate de BCR au avansat cu 44,4%.

Ca structura, 50,3% din creditele totale acordate de banca pana la jumatatea anului erau in lei, restul fiind imprumuturi in valuta, respectiv euro sau dolari. Ponderea creditelor pentru companii mari (corporate) s-a mentinut la 46%, restul de 54% reprezentand imprumuturi catre populatie si firme mici si mijlocii (IMM).

Depozitele atrase de la clienti au crescut cu 6,8% in intervalul decembrie 2007-iunie 2008, pana la 32,3 miliarde lei (8,9 miliarde euro).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: