Guvernul aloca aproximativ 40.000 de lei pentru refacerea unei locuinte distruse de inundatii

Data publicarii: 01-08-2008 | Economie

Valoarea materialelor de constructie care vor fi acordate de Guvern pentru refacerea unei locuinte distruse de inundatii este de aproximativ 40.000 de lei, a declarat joi ministrul Dezvoltarii, Lazlo Borbely, precizand ca, potrivit ultimelor estimari, trebuie refacute 500 de locuinte.

Ministrul a precizat ca, potrivit estimarilor din acest moment, exista 375 de locuinte distruse si 130 pe cale sa se prabuseasca. Astfel, Guvernul a alocat bani pentru a pune la dispozitie materiale de constructie pentru 500 de case, cu o valoare totala de 21 milioane lei noi.

Guvernul va aloca sumele necesare pentru achizitionarea materialelor de constructie necesare reconstructiei caselor distruse si refacerii celor avariate dupa finalizarea evaluarii pagubelor. Premierul Tariceanu a anuntat, in aceeasi zi, ca materialele de constructie vor fi achizitionate de ANL, prin Bursa de Marfuri. Persoanele ale caror locuinte vor fi reconstruite nu vor putea instraina imobilele timp de cinci ani si vor fi obligate sa le asigure pentru aceeasi perioada.

Laszlo Borbely a precizat ca, in urma calamitatilor din anii anteriori, Guvernul a alocat materiale pentru reconstructia a 1617 case si a distribuit materiale de constructii pentru reabilitarea a 15.500 de case avariate, in valoare totala de aproximativ 75 de milioane euro.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat joi ca sumele cu valori cuprinse intre 300 si 800 de lei, acordate marti de Guvern persoanelor ale caror case au fost distruse sau avariate la inundatii, nu reprezinta banii alocati pentru refacerea imobilelor, asa cum au inteles sinistratii, ci un ajutor de urgenta pentru achizitionarea de bunuri de stricta necesitate. El a precizat ca gradul de avariere al locuintei reprezinta doar un criteriu in baza caruia se acorda o suma mai mare sau mai mica.

Executivul a decis marti, in cadrul unei sedinte extraordinare, ca familiile si persoanele singure ale caror locuinte au fost afectate sa primeasca intre 300 si 800 de lei. Astfel, familiile sau persoanele singure din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Maramures, Neamt si Bacau primesc 800 de lei pentru locuintele distruse in totalitate de inundatii, pentru locuintele afectate in proportie de peste 50% - 500 de lei, iar pentru celelalte ajutorul de urgenta va fi de 300 de lei.

NewsIn