Romanilor le e frica de refinantare, desi ar avea de castigat

Data publicarii: 01-08-2008 | Finante-Banci

Pentru ca experienta cu bancile nu este pe lista celor mai placute amintiri ale romanilor, un produs nou, cum este refinantarea, este inca neatragator, desi ar putea aduce beneficii reale. Practic, refinantarea inseamna ca iti faci un credit nou pentru a-l plati pe cel vechi. Care este beneficiul? Faptul ca noul credit il vei plati la dobanzile de acum, nu la cele care erau cand a fost luat creditul. De exemplu, in 2005 dobanda la un credit de nevoi personale in euro era de aproape 16%, in timp ce acum este, in medie, de circa 9%.

"Romanii nu sunt obisnuiti cu ideea de refinantare. Multi au impresia ca este o noua metoda cu care bancile vor sa ne ia ochii si banii. Nu e chiar asa. Daca tragem linie, rata lunara poate scadea sensibil daca refinantezi, pentru ca beneficiezi de dobanzile mici de acum", a declarat pentru Gandul Maria Sterpan, product manager in cadrul unui broker de credite.

Practic, refinantarea inseamna ca din noul credit va fi platit cel vechi. Mai mult decat atat, unele banci sau institutii financiare au scos pe piata un nou tip de produs, care sa uneasca mai multe credite. Altfel spus, se pot refinanta simultan creditele pe care le ai printr-un singur cont, la o singura banca. "Este un produs relativ nou, insa poate fi foarte folositor. Un lucru important este si ca la refinantare poti obtine si bani in plus. Adica pe langa suma care trebuie platita pentru vechiul credit se pot luat bani in plus. Partea buna este ca gradul de indatorare se va calcula fara a tine cont de ratele la creditul vechi, pentru ca acesta urmeaza sa fie achitat", a explicat Sterpan.

Pentru ca refinantarea este, practic, un nou credit, pentru obtinerea ei trebuie facut din nou tot dosarul, cu toate taxele si comisioanele cerute. La acestea se mai adauga si pana la 150 de euro dati in plus fata de un imprumut obisnuit pentru obtinerea scrisorii de refinantare de la banca unde este inregistrat creditul vechi, scrisoare ce trebuie prezentata celor care vor refinanta. Nu trebuie neglijat de asemenea nici comisionul de rambursare anticipata a creditului perceput de banca unde este creditul care va fi refinantat, comision ce variaza intre 0% si 4% din valoarea ramasa de platit.

Euro e in continuare moneda preferata

Ce se refinanteaza? Aproape orice tip de credit, fie ca e de nevoi personale sau ipotecar, fie ca e in lei sau in euro. Pentru cei care vor refinantarea unui credit de nevoi personale in lei, fara garantie ipotecara, una dintre cele mai bune variante ar fi o refinantare ipotecara in euro. Per total, dobanda ar putea fi pana de patru ori mai mica decat cea initiala. La creditele de consum fara garantie ipotecara, in euro, dobanda medie este de circa 9% pe an. La cele ipotecare insa aceasta ajunge pana la 5% pe an. Vestea buna este ca poate fi refinantat un credit personal de consum luat in lei cu unul ipotecar, in euro. Un astfel de credit garanteaza una dintre cele mai mari diferente de dobanda dintre creditul vechi si cel nou. Diferenta principala este insa perioada de rambursare. La creditul ipotecar perioada minima de rambursare este circa 5 ani, mai mare decat la creditele de consum.

Gandul