Datele economice slabe din zona euro maresc riscul unei scaderi a PIB in trimestrul II

Data publicarii: 06-08-2008 | Economie

Riscul de scadere a produsului intern brut (PIB) din zona euro, in trimestrul al doilea al acestui an, devine tot mai mare dupa prezentarea ultimelor date ce au indicat reducerea consumului si afacerilor si ii ingrijoreaza pe economisti, comenteaza AFP.

Europenii isi diminueaza cheltuielile, pe fondul accelerarii inflatiei si temperarii cresterii economice. Acest comportament este evidentiat de datele publicate de Eurostat pentru luna iunie, care arata ca, in zona euro, vanzarile de retail au scazut cu 0,6% fata de luna anterioara si s-au comprimat cu 3,1% in perioada iunie 2007 - iunie 2008.

Vanzarile din comertul cu amanuntul inregistreaza scaderi inca din cursul lunii februarie, cu o singura exceptie, in luna mai, cand a fost marcata o usoara crestere.

Cifrele pentru luna iunie au fost revizuite in jos, marti, de Eurostat. Vanzarile din comertul en-detail au crescut cu doar 0,5% pe luna, sub jumatate fata de nivelul de 1,2% estimat anterior.

"In mod sigur, incetinirea cresterii economice in cadrul zonei euro este legata de cheltuielile interne, nu de cererea externa", considera si economistii de la Capital Economics, care au calculat ca, in al doilea trimestru, consumul gospodariilor a avut un efect negativ de 0,3 puncte procentuale asupra evolutiei PIB, comparativ cu o contributie pozitiva de 0,1 puncte la cresterea economica de 0,7% din primul trimestru.

Prima estimare privind cresterea economica din trimestrul al doilea al anului va fi publicata pe 14 august.

Ultimele statistici privind scaderea vanzarilor "maresc probabilitatea unei comprimari a economiei in zona euro in trimestrul al doilea", considera Howard Archer, economist la Global Insight, in timp ce economistii de la Capital Economis afirma chiar ca "riscurile de recesiune se adancesc".

Se poate vorbi insa despre "recesiune tehnica" doar daca PIB-ul scade in doua trimestre consecutiv.

"Restrangerea economiei din sectorul privat poate fi observata inca din debutul trimestrului al treilea", a comentat Jacques Cailloux, economist la Royal Bank of Scotland (RBS).

RBS si societatea Markit au confirmat, marti, ca indicele compozit al comenzilor de cumparare pentru sectorul de prelucrare si pentru servicii in zona euro a scazut in iulie la cel mai jos nivel inregistrat din noiembrie 2001. Indicele a ajuns la 47,8 puncte in iulie, fata de 49,3 puncte in iunie.

Un nivel mai mic de 50 de puncte reflecta o diminuare a activitatii sectorului, in timp ce un punctaj superior indica asteptari de crestere pentru acel domeniu.

"Aceasta lasa sa se intrevada ca, pentru zona euro, o recesiune tehnica este deja tangibila in Spania si Italia", a adaugat Cailloux.

Activitatea s-a redus pentru a saptea luna consecutiv in Spania si Italia si pentru a doua luna consecutiv in Franta.

Luand in calcul indicele mentionat, Germania este singura din cele patru mari economii ale zonei euro care inregistreaza inca o crestere a activitatii in iulie, dar aceasta este din ce in ce mai lenta.

Aceasta "este in mod categoric un argument in favoarea unei reduceri a dobanzii de politica monetara" din partea Bancii Centrale Europene, apreciaza Jacques Cailloux, care crede ca "BCE ar putea, mai degraba, ramane axata pe prevenirea riscurilor inflationiste".

Reactia BCE ar trebui sa se limiteze la pastrarea unui discurs dur asupra inflatiei, este de parere Cedric Thellier, economist la banca de investitii Natixis.

El considera ca "scaderea pretului petrolului si efectul sau favorabil asteptat asupra reducerii inflatiei incepand cu luna septembrie ar trebui sa impiedice o noua crestere a dobanzii pana la finalul anului".

NewsIn