Tinerii absolventi de studii superioare solicita la angajare salarii lunare de peste 400 de euro

Data publicarii: 06-08-2008 | HR/Cariere

Daca anul trecut, romanii in cautarea unui prim loc de munca cereau salarii de 300 de euro/luna, in acest an pretentiile salariale au crescut cu 30%, noteaza Adevarul. Daca, pana nu de mult, tinerii care terminau scoala acceptau sa lucreze pentru inceput pe salarii mici, scopul final fiind castigarea de experienta, in prezent lucrurile nu mai stau intocmai.

Intr-o piata a fortei de munca dominata de frica de a ramane fara personal, tinerii abia iesiti de pe bancile scolii sunt, in majoritatea cazurilor, cei care dicteaza nivelul de salarizare pentru functiile de juniori pe care sunt incadrati.

Pretentiile salariale ale tinerilor care se angajeaza pentru prima data ajung sa depaseasca si valoarea de 500 de euro, pozitiile tintite fiind chiar si cele de director. Specialistii in resurse umane sustin insa ca angajatorii ofera doar 30% din valoarea solicitata.

Limba straina, atu important la angajare

Fata de prima parte a anului trecut, salariile cerute de tinerii care se afla la primul job au crescut in acest an cu aproape 30%, atingand valori cuprinse intre 400 si 500 de euro pe luna. "Daca anul trecut cereau intre 300 si 400 de euro, poate si mai mult in functie de domeniul in care doreau sa se angajeze, in acest an pretentiile salariale au crescut cu 25-30%", a declarat Claudia Indreica, Managing Partner Psihoselect.

Potrivit studiului realizat de Psihoselect, in primele sase luni ale anului in curs, numarul cererilor de recrutare s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut. Solicitarile au vizat in special pozitiile de top management, observandu-se o crestere de 67% fata de anul precedent, si cele de executie - cu 57 % mai mult fata de aceeasi perioada.

"Pot sa spun ca in domeniul vanzarilor pretentiile au crescut cu aproape 100%. Acest lucru se intampla din cauza schimbarilor de strategie in impunerea targetului de vanzari, a lipsei fortei de munca si a migratiei de personal", sustine Claudia Indreica.

Cele mai cautate joburi din pozitia de top management sunt cele de director de vanzari, director financiar si project manger in constructii. In posturile de executie sunt la mare cautare contabilii si pozitiile de office manager si asistent vanzari.

Cei care cunosc germana sau limbile straine rare au salarii semnificativ mai mari decat media generala. Astfel, salariile in posturile de executie pot incepe de la 400-600 euro, iar cele din top management sunt intre 1.500-9.000 euro.

Bucurestenii vor cel putin 250 de euro

Cel mai bine platiti raman in continuare angajatii din domeniul bancar. Potrivit statisticilor realizate de Psihoselect, cea mai mare crestere a numarului de recrutari din acest an, aproape 89%, s-a inregistrat in industrie.

Sunt la mare cautare lucratorii cu experienta in industria auto. Refuzul tinerilor de a lucra pe salarii mai mici de 300-400 de euro pe luna se resimte acut si la nivelul Capitalei.

Roxana Prodan, presedintele Patronatului Agentilor Economici Acreditati pentru Ocupare si Plasarea Fortei de Munca (ACORD), sustine ca salariile cerute de absolventii de liceu firmelor din Bucuresti depasesc valoarea de 250 de euro, net, in timp ce tinerii cu studii superioare, aflati la prima slujba, solicita un salariu cuprins intre 300 si 400 de euro.

Cele mai mari probleme le au firmele din constructii, care se confrunta cu un deficit foarte mare de personal. "Pentru a-si fideliza angajatii, acestea le ofera angajatilor, pe langa salariu, cazare si masa. Cel mai mic salariu primit de un muncitor din constructii, necalificat, este de 400 de euro", a spus Prodan.

O bona castiga 450 de euro

Muncitorii necalificati care lucreaza in alte sectoare economice primesc lunar 225 de euro, net, la care se adauga bonurile de masa. Un chelner sau un ospatar este angajat pe un salariu minim de 250 de euro, iar un bucatar castiga lunar 700 de euro net.

O bona primeste lunar 450 de euro brut, la care se adauga diferite bonusuri si stimulente in functie de pregatire. Cele mai mici salarii din Capitala le au femeile de serviciu, care castiga intre 225 de euro si 280 de euro brut. Potrivit analizelor facute de Comisia Nationala de Prognoza, peste trei ani, un salariat din Bucuresti va castiga in medie 620 de euro. Si angajatii din Ilfov vor avea salarii mari: in medie 555 de euro pe luna.

In Constanta, un angajat va ajunge sa castige lunar un salariu mediu net de 490 de euro, in timp ce prahovenii vor fi platiti cu 485 de euro. In topul oraselor cu cele mai mari salarii mai sunt Sibiu si Cluj. Datele estimative furnizate de CNP arata ca in Capitala salariile vor ramane cele mai ridicate, intrucat aici sunt aproape jumatate din investitiile straine si cele mai multe companii multinationale.

Studentii muncesc vara pe salarii de pana la 300 de euro

Cei care nu au terminat inca facultatea prefera sa lucreze pe timpul verii in domeniile pe care le studiaza pentru a capata experienta. De cele mai multe ori, locurile de munca sezoniere sunt primul pas in cariera.

"Este in crestere numarul studentilor care isi iau joburi de vara in domeniul in care se pregatesc si, de cele mai multe ori, gasesc o metoda sa ramana in companie in timp ce isi continua studiile si chiar dupa terminarea lor.

Astfel, job-urile de vara sunt deseori primul pas in cariera. Pe de alta parte, sunt si studenti care isi iau slujbe sezoniere, ca sa mai stranga bani, dar si ca sa petreaca vacanta la munte sau la mare", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Gabriel Petrea.

Integral in Adevarul