Casele de pe Coasta de Azur au preturi comparabile cu cele din Bucuresti

Data publicarii: 11-08-2008 | Imobiliare

O investitie intr-o casa de pe Coasta de Azur, unde le place milionarilor sa isi petreaca vacanta, poate fi o adevarata afacere, noteaza Gandul. Fie ca sunt cumparate pentru a petrece un sejur de relaxare, fie pentru resedinta, atat vilele, casele mai noi sau mai vechi, cat si apartamentele se vand la preturi asemanatoare cu cele din Bucuresti.

Astfel, pentru un apartament cu o suprafata de 72 de metri patrati, ce face parte dintr-o casa localizata in Cannes, proprietarul cere 230.000 de euro, potrivit anunturilor de pe site-ul imobiliar green-acres.com. In apropiere de Antibes, o casa cu suprafata locuibila de 71 de metri patrati si cu un teren aferent de  213 metri patrati in imediata apropiere a localitatii Antibes, costa 352.000 de euro. Preturile cresc pe masura ce suprafata construita este mult mai mare, dar si din cauza ca unele dispun de piscina proprie.

Spre exemplu, o casa situata in localitatea Vallauris, intre Cannes si Antibes, cu o suprafata locuibila de 90 de metri patrati si cu un teren aferent de 400 de metri patrati, trebuie sa achitati 557.000 de euro. Se gasesc insa si case ale caror preturi depasesc pragul de un million de euro. O casa veche din Cannes care are o suprafata de 250 de metri patrati si tot atata teren, 12 camere din care opt dormitoare, costa 1,32 milioane de euro. In Bucuresti, o casa din zona Unirii cu o suprafata utila de 188 de metri patrati, cu cinci camere, are un pret de 590.000 de euro. In zone pretentioase, cum sunt Piata Romana, Dorobanti, Pipera sau Herastrau, preturile trec de un milion de euro. Case la preturi de pana la 300.000 de euro se gasesc in zone precum Pantelimon, Lizeanu, Bucurestii Noi, Tei, Baneasa, Berceni.

Chiriile in schimb le depasesc pe cele de la noi. Spre exemplu, pentru o vila cu patru camere si o suprafata de 130 de metri patrati situata in zona Dorobanti, chiria ceruta este de 4.000 de euro pe luna, in timp ce pentru o vila cu o suprafata constuita de 200 de metri patrati si cu patru dormitoare, se cere aceeasi chirie, insa pe saptamana, ceea ce inseamna ca in perioada estivala, proprietarul poate castiga 16.000 de euro dintr-un foc.

Doar chiriile la casele de mari dimensiuni din Bucuresti, de peste 600 de metri patrati, si care sunt potrivite companiilor ca sediu de firma, au chirii care ajung si la 15.000 de euro pe luna. Cei care detin insa proprietati de lux pe coasta franceza pot cere chirii pe saptamana cu plecare de la 12.500 de euro, pentru o vila complet mobilata, cu o suprafata de 450 de metri patrati, cu noua camere, dintre care cinci dormitoare. Ce-i drept, nu toate chiriile ajung la praguri atat de mari. Spre exemplu, o vila cu o suprafata construita de 130 de metri patrati, cu patru camere, dintre care trei dormitoare, chiria saptamanala porneste de la 2.030 de euro. La apartamente chiriile pornesc de la 280 de euro pe saptamana pentru un apartament cu doua camere, si cresc in functie de amenajari, dotari, locatie, dar si de suprafata.

Amortizare minima in zece ani

Achizitia unei vile sau unui apartament in sudul Frantei pare destul de atractiva, pretul insa e destul de mare. Dar daca se face o comparatie cu cele din Capitala, singura diferenta este locatia: Romania sau Coasta de Azur. Fie ca sunt case noi sau recent construite, farmecul acestora atrage an de an mii de turisti. Investitia intr-o vila cu un pret de trei milioane de euro si data spre inchiriere cu 12.500 de euro pe saptamana, timp de sase luni pe an, atrage un venit anual de 300.000 de euro. Amortizarea investitiei se poate face rapid, in zece ani in acest caz. Diferenta este ca la sfarsit proprietarul se alege cu o frumoasa locuinta pe Coasta de Azur.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: