McKinsey: Estul Europei, gura de aer pentru marile banci in perioada urmatoare

Data publicarii: 14-08-2008 | International

Criza creditelor ipotecare inceputa in urma cu un an se manifesta cu putere si acum. Un nou studiu al firmei de consultanta financiara McKinsey arata ca tarile emergente ar putea fi mult mai putin afectate de agitatiile financiare decat tarile cu economie dezvoltata, investitorii de aici putand cunoaste chiar o crestere de pana la 20% a afacerilor.

Pentru tarile in curs de dezvoltare din Europa lucrurile sunt nuantate dar, pe ansamblu, expertii de la McKinsey prevad in cel mai rau caz o crestere de 7% si in cel mai bun caz de 20%.

Rusia, raspunzatoare de 42% din piata de capital est-europeana, va fi motorul regiunii, laudandu-se deja cu o crestere de 20% pe an. Insa bancile multinationale au sanse sa obtina profituri si in restul statelor foste comuniste, mai ales in cele unde euro e pe punctul de a deveni moneda oficiala.

Daca pana acum au fost dezvoltate instrumementele financiare primare, analistii le recomanda bancherilor sa se orienteze in urmatoarea perioada pe instrumente complexe, dat fiind ca piata financiara din aceasta zona este deja inchegata.

George Trifu