Hackerii romani au prejudiciat, in 2008, mai multe firme din Europa si SUA cu 150 milioane de dolari

Data publicarii: 18-08-2008 | Diverse

Infractiunile informatice comise de hackerii din Romania au prejudiciat, in anul 2008, mai multe companii si persoane fizice din Europa si SUA, cu circa 150 de milioane de dolari, au declarat reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Practic, in momentul de fata, hackerii romani sunt printre cei mai de temut din lume, suma de 150 de milioane de dolari reprezentand, de fapt, doar jumatate din pagubele reale, in opinia serviciilor secrete din tara noastra.

Conform statisticilor, in primele sase luni ale anului 2008, au fost inregistrate 436 de infractiuni comise de hackerii romani, prin intermediul internetului, in urma carora 365 de persoane au fost sau sunt cercetate penal.

Specialistii spun ca infractiunile informatice au capatat, in acest an, valente fara precedent si, ca dovada, Inspectoratul General al Politiei Romane a reorganizat serviciul de profil din subordine, transformandu-l intr-o directie cu patru servicii specializate numai pe infractiuni informatice, in speranta ca va face fata acestui fenomen.

FBI a salutat initiativa Politiei Romane de a mobiliza mai multi ofiteri in lupta impotriva hackerilor, iar serviciile secrete din Romania au avut intalniri pe aceasta tema cu unitatile similare din statele Uniunii Europene si din Statele Unite ale Americii.

Prezenta hackerilor romani a fost simtita international inca din 1999, cand patru baieti si doua fete, "adunati" sub titulatura "Pentaguard", au spart mai multe retele guvernamentale din China si America. Ulterior, cei sase s-au aliat cu o organizatie similara din Rusia si, in numai doua luni, au spart peste 20 de servere guvernamentale, au distrus serverul Fortelor Armate ale SUA stationate in Coreea si chiar au intrat in sistemul defensiv al armatei americane.

Victor Faur este, de exemplu, romanul care a devenit celebru si apreciat in lumea hackerilor, dupa ce a spart reteaua NASA, a Marinei Americane si a Departamentului American de Energie, a patruns in peste 150 de computere ale administratiei americane, cauzand pagube de 1,5 milioane de dolari.

Un alt hacker roman cunoscut este Vlad Duiculescu - "Vladutz", asa cum este cunoscut in lumea internetului - care a fost arestat, in luna aprilie 2008, de Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate din Romania, in colaborare cu FBI si autoritatea americana Secret Service. La cei doar 20 de ani pe care ii are, a pagubit cu aproape 2 milioane de dolari site-ul de licitatii on-line eBay. Mai mult, timp de trei ani, cat s-a folosit de site, nu s-a ferit sa explice si sa publice metodele prin care a reusit sa treaca de sistemul de securitate al celor de la eBay.

Specialistii spun ca, daca la inceput, hackerii romani doreau sa ajunga faimosi prin faptele lor, in ultimii ani, pasiunea acestora pentru calculatoare a imbracat si o forma materiala. Hackerii s-au asociat cu membri din lumea interlopa, astfel ca, in prezent, atacurile comise au drept scop banii. Un exemplu il reprezinta atacul asupra BancPost de anul acesta, despre care anchetatorii cred ca a fost orchestrat de clanul Camatarilor.

In ultimii ani, romanii s-au specializat in phishing ("pescuit"), conform politistilor.

"Phishing-ul" este furtul de identitate online, pentru a ajunge in posesia unor informatii financiare despre clientii magazinelor online, cum ar fi conturile bancare sau cartile de credit. Atacurile de tip phishing au atins, insa, toate bancile din Romania. Dosarele in care bancile "Raiffeisen" si "Bancpost" au fost prejudiciate sunt inca in lucru.

In anul 2007, compania de securitate Symantec (Internet Security Threat Report) a publicat un raport in care romanii ocupau locul 1 la "phishing" in Europa si locul 3 in topul mondial. Raportul preciza si ca aproape 50 la suta dintre atacurile de "phishing", inregistrate in a doua perioada a anului 2007, la nivel european, au fost lansate de romani.

NewsIn