Cresteri record ale costurilor de productie in Germania si SUA

Data publicarii: 20-08-2008 | International

Doua mari economii au anuntat astazi cresteri record ale costurilor de productie: Statele Unite si Germania. Pretul petrolului si generalizarea crizei financiare au dus la marirea cheltuielilor cu materiile prime din partea producatorilor de bunuri, efectul direct fiind sporirea presiunilor inflationiste. Astfel, costurile finale vor fi suportate atat de intreprinzatori, cat si de populatie.

In SUA, costul de productie a crescut cu 1,2 procente fata de luna anterioara, procentul cumulat pe intreg anul fiind de 9,8%, record al ultimilor 27 de ani.

Mult mai ingrijorator pentru americani este ca nucleul indexului, care exclude cresterea preturilor la alimente si la combustibil, a urcat cu 3,5%, cea mai mare rata in ultimii 17 ani. Rezultatele raportate de Departamentul Muncii s-au reflectat imediat in piata de capital, indicele Dow Jones inregistrand o scadere de 113 puncte.

Peste Ocean, Germania, cea mai puternica economie europeana, a raportat la randul ei o crestere record pentru ultimii 30 de ani a pretului de productie, cu 6,7% pe an, la fel ca si in SUA tonul fiind dat de energie, mai scumpa cu 24,5% fata de 2007.

Spre deosebire de America, intreprinzatorii germani isi pastreaza optimismul in evolutia economiei, indicele ZEW (care masoara optimismul mediului de afaceri) crescand cu 8,4 puncte.

George Trifu