Analist S & P: Bancile nu vor mai avea niciodata profiturile dinaintea crizei

Data publicarii: 21-08-2008 | Finante-Banci

Pierderile uriase inregistrate de institutiile financiare coroborate cu regulile mai stricte pe care vor trebui sa le respecte de aici incolo, fac ca epoca profiturilor 'stratosferice' obtinute pana in 2006 sa apuna pentru totdeauna, scrie Reuters.

"Se vor intoarce vreodata profiturile fantastice de pana in 2006-2007? Foarte putin probabil. Ar trebui sa fie un mediu de afaceri cu totul exceptional in care fiecare clasa de instrumente financiare sa se aprecieze iar investitorii sa nu faca absolut nicio greseala. Criza creditelor a lovit intr-o asa de mare masura profiturile, mai ales in Europa si Statele Unite, incat o revenire la acelasi nivel tine de miracol", e de parere Bernd Ackermann, analist la agentia de rating financiar Standard & Poor's.

In 2006, rata de profitabilitate a capitalurilor proprii (ROE) a primelor 10 banci a fost intre 23,9 si 35,5 procente, iar profitabilitatea medie a sectorului bancar de 13,6 procente, potrivit Boston Consulting Group.

In 2007 s-a inregistrat un record al ROE in prima jumatatate, urmat de o scadere accentuata in a doua parte. Pe tot anul, profitabilitatea a fost de 13 %, identica cu cea din 2003. Procentul a fost sustinut insa de rezultatele bune ale unor banci din pietele emergente.

"Pana in 2007 am avut 25 de ani de dobanda de referinta scazuta, un exces de lichiditate, o inflatie mica si o crestere constanta a economiei. Dupa cele intamplate pe piata finaniciara reglementatorii vor impune cadre mai stricte si o majorare a fondurilor de rezerva detinute de banci astfel incat sa amorseze eventualele riscuri. Rentabilitatea de pana acum e pentru totdeauna pierduta", spune Neil Dwane, director de investitii al asiguratorului german Allianz.

Banci mari precum Merrill Lynch, UBS sau Citigroup au raportat credite prescrise in valoare de 408 miliarde dolari, suma reflectata in ROE, indicator cheie pentru actionari in masurarea profitabilitatii.

George Trifu