La ce intrebari sa te astepti cand candidezi pentru un job in finante

Data publicarii: 21-08-2008 | HR/Cariere

Tocmai ai terminat o facultate cu profil economic si iti cauti de lucru intr-una din companiile financiare. Esti chemat la interviu, dar langa tine mai sunt alti 10 candidati care-si incearca puterile pentru acelasi post. Finantele sunt un domeniu uneori extrem de solicitant, iar angajatorul vrea sa iti testeze abilitatile napustindu-se asupra ta cu o avalansa de intrebari. A sti dinainte ce vei fi intrebat si cum sa-ti formulezi raspunsurile iti poate conferi un avantaj urias fata de restul concurentilor.

Intrebarile de genul "Unde te vezi peste cinci ani" sau "Care este cea mai mare slabiciune a ta" sunt universal valabile, intalnite in orice tip de interviu, indiferent de domeniu. O institutie financiara vrea de la tine calitati specifice, precum puterea analitica, de aceea trebuie sa te astepti si la intrebari mai putin uzuale.
 
Angajatorul va dori sa afle in primul rand daca ai o pasiune pentru domeniul in care vrei sa intri sau un interes real pentru industrie. Intrebari aparent marunte despre conditiile pietei, dobanda de referinta, prognozele de inflatie ale Bancii Nationale, evolutiile bursiere sau stiri de ultima ora legate de companii au o mare insemnatate. Ele dovedesc gradul tau de implicare anterior datei interviului. Solutia optima e sa iti formezi un obicei din a citi presa economica, atat interna, cat si internationala (The Wall Street Journal, Financial Times etc). Un intervievator ar putea sa te intrebe direct ce ziare de business citesti sau sa ii spui ultima stire sau editorial care ti-au starnit interesul.

Fii pregtit pentru intrebari dspre concepte sau modele teoretice ale pietei. Trebuie sa stii sa le definesti si sa le explici contra timp, in termeni cat mai precisi. Demonstreaza ca stii totul despre piata in care intri si ca facultatea pe care ai terminat-o iti da un avantaj in acel job.

Dincolo de intrebarile de testare a cunostintelor tale dobandite in timpul studiilor si de implicare in domeniul financiar, fii pregatit si pentru intrebari de perspicacitate. Angajatorul isi doreste un personal inteligent, capabil sa raspunda adecvat la toate situatiile specifice muncii. Ti se pot pune intrebari fara absolut nicio legatura cu finantele. Singura lor relevanta e legata de cat de analitic si sprinten in gandire esti.

Ti se poate da urmatoarea situatie: "Uita-te la ceasul de pe perete. Indica ora 3.15. Care ar putea fi unghiul format intre limbile orei si ale minutelor. Nu te grabi sa raspunzi 0. In realitate limbile nu se suprapun in dreptul orei 3 asa cum lasa impresia ceasul. Daca minutarul este chiar pe cifra 3, orarul este deplsat cu un sfert spre ora 4. Ar fi fost fix pe ora 3 daca minutarul era in dreptul orei 12. Stiind ca ceasul are 360 de grade, poti imparti la 12 (numarul de ore) si pe urma la 4 (orarul s-a deplasat o patrime). Raspunsul corect: 7,5 grade.
 
O alta intrebare poate fi cat este 99 la patrat. In aparenta, fara hartie si pix e greu de spus. Dar se poate simplifica astfel: 99X100-99. Raspunsul poate fi gasit doar in cateva secunde.

O alta forma de testare a abilitatilor analitice este prin intrebari in aparenta imposibile de genul "Cate frigidere sunt in Romania". Desigur, un raspuns cert nu se poate da. Important aici este modul in care gandesti, factorii luati in calcul, felul de abordare al problemei. Cel mai rau lucru e sa dai un raspuns in cateva secunde. Aici ai nevoie de timp de gandire. Trebuie sa faci o estimare a marimii unei familii, apoi o estimare a numarului de frigidere pe familie. Pe urma ia in calcul numarul de oamenii ce traiesc singuri si au doar un frigider. Te poti gandi la numarul de firme, de exemplu hipermarketuri sau restaurante. Foloseste numere rotunzi, usor de calculat. Rezultatul va fi unul brut dar va demonstra ca poti lua in calcul multi factori. Aici metoda este importanta, nu cifra.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: