FBI a anticipat criza creditelor inca din 2004 dar nu a luat nici o masura

Data publicarii: 25-08-2008 | International

Cu mult inainte ca piata financiara americana sa intre in picaj, un oficial al FBI a atentionat prin-o scurta nota ca directia impusa de marile banci ar putea duce intr-o fundatura: boom-ul creditelor imobiliare susinut de dobanda de referinta scazuta si corelat cu majorarea pretului caselor a inceput sa atraga numerosi speculanti iar pierderi de miliarde de dolari pot aparea oricand, nota Chris Swecker, oficial FBI insarcinat cu investigarea fraudelor financiare.

Pierderile generate de criza subprime au depasit 500 miliarde dolari, cauza principala fiind extinderea problemelor si la nivelul altor tipuri de instrumente financiare.

Pragul de 500 de miliarde a fost trecut dupa ce UBS AG a raportat pierderi de sase miliarde dolari. Fondul Monetar International estimase in aprilie ca valoarea ar putea ajunge la 510 miliarde, cifra aproape depasita. Cu putin timp in urma, Nourriel Roubini, economist la New York University, inaintase o valoare de patru ori mai mare: 2 trilioane de dolari, cifra din ce in ce mai plauzibila.

Desi a diagnisticat corect riscul, FBI a esuat in a preveni consecintele, spun analistii americani. Ei acuza Biroul de Investigatii ca a asistat pasiv la declansarea uneia dintre cele mai mari crize bancare si ca, fata de turbulentele din anii 80 si 90, cand numarul agentilor ce investigau piata monetara ajunsese la 1000, acum sunt angrenati maxim 200.

Redactia BankNews.ro