43.500 de euro - cel mai mare salariu lunar net obtinut in Bucuresti in 2007

Data publicarii: 27-08-2008 | Finante-Banci

Un angajat al unei companii de consultanta pentru afaceri si management cu sediul in sectorul 1 al Capitalei s-a bucurat anul trecut de cel mai mare salariu net acordat in Bucuresti, noteaza Gandul. Potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala de Aministrare Fiscala (ANAF) si puse la dispozitia ziarului Gandul, angajatul in cauza a primit lunar 43.524 euro net.

Asta inseamna ca persoana cu cel mai mare salariu declarat din Capitala a incasat anul trecut in fiecare luna cate 120 de salarii medii nete pe economie, conform nivelului actual, si peste 135 la nivelul de atunci. Pe pozitia secunda s-a situat un salariat care vine tot din domeniul consultantei, dar care lucreaza la o firma cu sediul in sectorul 2. Contul acestuia a fost alimentat in fiecare luna cu 36.060 de euro. Ultimul loc de pe podium este ocupat de salariatul unei firme care are obiect de activitate fabricarea de masini automate de prelucrare a datelor.

Acesta a primit 24.166 euro, lunar. Urmatorul clasat provine de la o firma de constructii din sectorul 2, iar salariul net al acestuia a fost de 22.097 euro. Pe pozitia a cincea intalnim primul anagajat care nu vine din mediul privat, ci de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Salariul lunar net al acestuia a fost de 22.060 de euro.

Cat a castigat statul

Venitul net cumulat al primilor cinci cei mai bine platiti angajati din Bucuresti este de 147.907 euro lunar. Inainte ca respectivii sa ridice banii, sta­tul incaseaza impozitul de 16% pe venit, fondul de somaj, asigurarile sociale de sanatate si asigurarile sociale (CAS) de la angajat precum si CAS, asigurarile de sanatate, fondul de somaj, fondul de risc si accidente, fondul de garantare al salariilor, contributia unitatii la camera de munca si contributia pentru concedii de boala si indemnizatii de la angajator. Suma incasata din toate aceste taxe pentru cele cinci salarii de top este de 260.421 euro pe luna. Asta inseamna ca pentru un e uro salariu statul incaseaza aproape doi euro.

Cele mai bine platite profesii liberale

In ceea ce priveste profesiile liberale, cele mai banoase sunt cele de avocat si de notar. Conform datelor ANAF, in 2007 cel mai mare impozit pe venit l-a achitat un avocat, adica 341.000 de euro. Practic, venitul sau a fost de 2,13 milioane de euro intr-un singur an. Tot un avocat ocupa locul al doilea, cu un venit anual de 1,58 milioane de euro. Pe pozitia a treia gasim un notar, care a castigat 1,42 milioane de euro.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: