Actionarii BCR au aprobat un nou program de emisiuni de obligatiuni, in locul celui de anul trecut

Data publicarii: 27-08-2008 | Finante-Banci

Actionarii BCR au decis, miercuri, stoparea procedurilor de punere in aplicare a emisiunii de titluri aprobata in februarie anul trecut, care prevedea o valoare maxima de 2,5 miliarde euro pentru 2007 - 2009 si au aprobat un nou program de emisiune de obligatiuni, pe piata locala si internationala.

"Actionarii BCR, intruniti in cadrul Adunarii Generale Extraordinare au aprobat realizarea, de catre BCR, a unui nou program Medium Term Notes (MTN), pentru emisiuni de obligatiuni pe piata locala si internationala de capital si stoparea procedurilor de punere in aplicare a programului MTN aprobat de AGEA BCR in data de 21 februarie 2007", se arata in comunicatul bancii, care nu ofera alte detalii.

Actionariatul Bancii Comerciale Romane (BCR) a aprobat, in februarie anul trecut, lansarea de catre banca a unei emisiuni de titluri cu o valoare maxima de 2,5 miliarde euro in intervalul 2007 - 2009, potrivit hotararii publicate ulterior in Monitorul Oficial.

Tot miercuri, actionarii BCR au decis numirea lui Manfred Wimmer in functia de vicepresedinte al consiliului de supraveghere BCR, dupa demisia lui Peter Kisbenedek din acest post si i-au votat pe presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala si vicepresedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu ca reprezentanti ai SIF-urilor in consiliul de supraveghere al bancii.

Cei trei membri alesi miercuri in consiliul de supraveghere isi vor incepe mandatele dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) valideaza aceste decizii, mai precizeaza reprezentantii BCR.

Desemnarea celor doi reprezentanti ai SIF-urilor in consiliul BCR a fost inlesnita de modificarea actului constitutiv al BCR, astfel incat cele cinci SIF-uri sa poate nominaliza mai mult de doi candidati.

Cei cinci candidati nominalizati de SIF-uri, de aceasta data, au fost presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, directorul comitetului de directie din consiliul de administratie al SIF Moldova, Alexandru Matei, presedintele SIF Muntenia, Petre Pavel Szel, vicepresedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu si presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman.

Dupa ce, in prima parte a anului trecut, mandatele lui Fercala si Teodor Horia Mihaescu (fostul presedinte al Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia) au expirat, cele doua locuri ale SIF-urilor in consiliul de supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) au ramas vacante, in conditiile in care cele cinci SIF-uri nu se intelegeau sa-si desemneze doar doi reprezentanti, asa cum prevedea actul constitutiv inainte de modificare.

Consiliul de supraveghere al BCR este compus din sapte membri, din care cinci au fost desemnati, conform actului constitutiv al BCR, de Erste Bank, actionarul majoritar, iar ceilalti doi trebuie desemnati de catre cele cinci SIF-uri actionare ale BCR.

Pana in prezent, acesta si-a desfasurat activitatea si cu cinci membri, avand in vedere ca era intrunit cvorum-ul necesar. Anterior sedintei AGA de miercuri, consiliul de supraveghere al BCR era format din presedintele Andreas Treichl, vicepresedintele, Peter Kisbenedek, si membrii Herbert Juranek, Bernhard Spalt si Florin Pogonaru.

BCR are ca actionar majoritar Erste Bank, care detine 69,1719% din capitalul social, in timp ce cele cinci SIF-uri au, cumulat, 30,1175% din actiuni. Actionari minoritari sunt, printre altii, fondul olandez de investitii MEI-Roemenie En Bulgarije Fonds NV ( 0,02%), Middle Europe Opportunity Fund II NV ( 0,018%), Actinvest SA ( 0,0020%), Certinvest SA ( 0,0001%).

NewsIn