Lira sterlina a atins astazi minimul istoric in raport cu euro

Data publicarii: 01-09-2008 | International

Moneda britanica se depreciaza puternic pe piata valutara internationala pe fondul inrautatirii perspectivelor economice. Lira a pierdut 7% in raport cu dolarul in ultima luna si a atins astazi minimul istoric fata de euro.

Raportul euro-lira a atins in aceasta dimineata un nivel record: a crescut pana la 0,8138 unitati. Moneda britanica se depreciaza pe piata valutara internationala pe fondul inrautatirii conditiilor economice. Produsul Intern Brut a stagnat in cel de-al doilea trimestru in raport cu primele 3 luni ale anului si a crescut cu 1,4% fata de acceasi perioada din 2007. Evolutia indicatorului a fost dictata de revizuirea in sens negativ a activitatii din sectorul de prelucare: 0,8%, cel al constructiilor cu 1,1% dar si a serviciilor.

Deficitul comercial s-a redus in termeni reali de la 11,1 miliarde de lire la 10,1 miliarde in trimestrul al doilea. Exporturile au scazut cu 0,5% iar importurile si-au incetinit ritmul de crestere la 1,4%. Moneda britanica s-a depreciat si din cauza ieftinirii locuintelor in cel mai alert ritm din 2001. In plus, inflatia anualizata a crescut pana la 4,4% in august mult peste tinta Bancii Centrale de 2%.

Analistii considera ca Banca Angliei va mentine dobanda cheie la 5% in sedinta de politica monetara din 4 septembrie.

Valuta britanica s-a depreciat puternic in august si in fata dolarului: 7,8%. Este la 8,3% sub nivelul de la inceputul anului. Dolarul a castigat teren pe toate planurile, mai ales in fata euro, 5,7% in august.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: