Casele de schimb valutar efectueaza tranzactii la negru, fara buletin de identitate si chitanta

Data publicarii: 01-09-2008 | Afaceri

Un schimb de valuta se poate dovedi pagubos daca nu sunteti atenti. Multi dintre patronii caselor de schimb valutar profita de ignoranta clientilor si schimba bani la negru, fara buletin si fara chitanta. Formularul de acceptare a tranzactiei, impus de lege, este esential pentru cazul in care ati fost trasi pe sfoara. Asa ca ar fi bine sa il completati inainte de tranzactie.

Prezentarea unui act de identitate este obligatorie la orice schimb valutar, indiferent de cat de mica este suma. Dar legea pare facultativa pentru unele case de schimb. Pe chitanta trebuie sa scrie clar: suma care se schimba, cursul si comisionul. Semnatura de pe chitanta reprezinta acceptul clientului asupra tranzactiei. Cetatenii trec cu vederea neregulile patronilor si sunt multumiti ca pot gasi, chiar si intr-o zi de dumnica, un loc unde pot schimba banii.

Mai mult, la unele case de schimb, cursul valutar este negociabil. Nu se precizeaza insa, de la ce sume in sus poate incepe targuiala. Legea spune multe, dar se respecta putin. Cursul de schimb trebuie afisat la vedere, la fel si comisionul, iar formularul de acceptare a tranzactiei este obligatoriu.

Potrivit unui ordin al Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, clientii caselor de schimb valutar pot refuza tranzactia daca n-au semnat nicio chitanta.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: