BNR a luat deja in calcul cresterea peste asteptari a PIB la revizuirea prognozei de inflatie

Data publicarii: 02-09-2008 | Finante-Banci

Cresterea economica peste estimari din semestrul I pune presiuni asupra inflatiei, insa aceasta a fost deja luata in calcul de catre banca centrala la cea mai recenta revizuire a prognozei pentru inflatia la sfarsitul anului, a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

"Cresterea economica marita a fost deja luata in calcul de BNR la revizuirea, de la 6% la 6,6%, a estimarii pentru inflatia in decembrie 2008", a explicat Lazea.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 0,6 puncte procentuale prognoza pentru inflatia la sfarsitul acestui an in cadrul celui mai recent raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat de banca centrala pe 4 august.

Economistul sef al BNR mai spune ca efectul pozitiv al cresterii pe segmentul agricol, de ieftinire a alimentelor, nu va putea contracara presiunile inflationiste care vin din accelerarea consumului.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro) in primul semestru din acest an, in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare, arata estimarile INS. Pentru intervalul aprilie - iunie 2008, analistii chestionati de NewsIn estimasera cresterea economica intre 8% si 8,5%.

Varfurile precedente au fost atinse cu doi ani in urma, cand economia Romaniei a crescut cu 7,4% in primele sase luni, respectiv cu 7,9% in al doilea trimestru din 2006.

Altfel, cea mai alerta crestere economica s-a inregistrat in ultimele doua trimestre din 2004 - 9,8% in iulie - septembrie respectiv 9,5% in intervalul octombrie - decembrie, insa comparatiile intre trimestre diferite nu sunt relevante.

Analistii avertizeaza, insa, ca ritmul actual de crestere a economiei este peste potential si ca Romania nu va mai putea repeta performanta in anii urmatori. Mai mult, ei estimeaza ca, in 2009, cresterea economica ar putea suferi o corectie brutala, posibil pana la un nivel sub 4%.

Lazea considera improbabila "o injumatatire a ritmului de crestere in 2009", insa apreciaza ca avansul PIB se va tempera pana la 6% anul viitor, aproape de potentialul economiei romanesti.

De asemenea, el spune ca Romania nu ar putea repeta experienta statelor baltice, unde ritmul de crestere economica s-a prabusit intr-un interval foarte scurt de timp.

"Romania are o economie mai mare si mai diversificata ca statele baltice. In plus, nu are Consiliu Monetar, ceea ce inseamna ca socurile in economia romaneasca sunt disipate si de gradul mai mare de libertate al politicii monetare", a completat Lazea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: