50% din angajati cred ca scoala are un merit neinsemnat in carierea lor

Data publicarii: 03-09-2008 | HR/Cariere

Un studiu global efectuat in 33 de tari de Kelly Services, companie specializata in recrutari internationale, a aratat ca aproape jumatate din cei 115.000 de angajati chestionati cred ca scoala nu are nici un merit sau are un rol neinsemnat in actuala lor cariera.

De asemenea, acelasi studiu a scos in evidenta ca o cincime dintre angajati sunt total nemultumiti de actualul job, iar alti 25% nu sunt siguri daca serviciul raspunde asteptarilor lor. In acelasi timp, 67% dintre ce chestionati au admis ca ar vrea sa isi completeze studiile, in timp ce 47% au recunoscut ca ar vrea sa studieze ceva total diferit de ceea ce au studiat anterior.

"Este demonstrata importanta ajutorului strategic atat la inceputul carierei cat si in primii ani. Consultantii nu trebuie sa gaseasca doar candidati pentru job-urile libere. Ei trebuie sa si identifice indemanarile lor astfel incat sa ii canalizeze pe directia cea mai buna. Viata este prea scurta si nu merita sa faci o meserie care nu iti place" spune Chris Moore, coordonatorul studiului.

Rezultatele scot la lumina parerea pe care angajatii din mai multe tari o au despre eficienta sistemului de educatie. Cel mai bun credit il dau salariatii din India, 69% din ei spunand ca sunt bine pregatiti in scoala. Urmeaza Puerto Rico (67%), Indonesia (65%), Tailanda (65%), Polonia (63%), Spania (61%), Canada (59%), Ungaria (59%), Japonia (57%) si Mexic (57%).

Cea mai mica incredere in educatie o au angajatii din Suedia (26%), Norvegia (27%), Danemarca (29%), Turcia (30%), Ukraina (37%), Rusia (39%), Italia (39%) si Marea Britanie (45%).

Media in randul celor 33 de tari este de 49%. In schimb, gradul de incredere creste considerabil cand vine vorba de absolventii de facultate, ajungand la 65%. De observat ca femeile sunt mult mai putin increzatoare decat barbatii in calitatea studiilor universitare. 70% dintre cei chestionati au fost de acord cu afirmatia "invatamantul post-liceal trebuie sa fie mai mult practic si mai putin teoretic".

"Cei care descopera ca sunt pe drumul gresit in cariera sunt mult mai putin productivi decat cei care se simt impliniti profesional. Este important ca oamenii sa aiba o corecta masura a lucrurilor si sa nu supraliciteze rolul studiilor. Este un fapt obisnuit in zilele noastre ca un angajat sa-si schimbe de mai multe ori 'cariera'. Asadar, toti cei care se simt neimpliniti la locul de munca au sansa sa se orienteze spre ceva mai apropiat de talentele lor", spune Moore.

Obstacolele majore in schimbarea carierei au fost considerate de intervievati banii, familia si timpul.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: