Cea mai inalta cladire din lume a ajuns la 688 metri si numaratoarea continua

Data publicarii: 03-09-2008 | International

Constructorii Turnului Dubai (Burj Dubai) le dau de lucru autorilor Cartii Recordurilor. Dupa ce a devenit cea mai inalta cladire din lume in 2007 si a depasit si cea mai inalta antena de pe glob, in aprilie a acestui an, in urma cu o saptamana Burj Dubai a devenit oficial cea mai inalta constructie facuta vreodata de om.

Din varful Turnului, ce are in prezent circa 688 de metri, poti admira intregul Dubai, iar daca atmosfera este propice poti vedea chiar si o parte din Iran. Burj Dubai are 160 de etaje si constructorii adauga cate un nivel nou pe saptamana. Inaltimea finala este insa secreta. "Poti numara pe degetele de la o mana persoanele care stiu la ce inaltime va ajunge cladirea. Tot ce pot spune este ca va avea peste 700 de metri", spune Greg Sang, directorul proiectului.

Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume

Dupa finalizarea sa, in 2009, Burj Dubai va gazdui pana la 35.000 de persoane intr-o imbinare de hoteluri, birouri si apartamente. Nu vor lipsi restaurantele, salile de intretinere sau cluburile de noapte. Etajele noua pana la 37 sunt rezervate unor apartamente de lux apartinand casei de moda italiene Armani.

La o asemenea inaltime, cladirea este prevazuta cu masuri de securitate suplimentare. La fiecare 25 de etaje au fost construite camere de refugiu consolidate, cu rezerve proprii de oxigen. In plus, toate scarile si caile de iesire sunt marcate cu vopsea fosforescenta. Stalpii de sustinere au fost proiectati astfel incat sa absoarba activitatea seismica din zona, iar fundatia Turnului ajunge pana la 46 de metri adancime.

Anterior, recordul pentru cea mai inalta constructie facuta vreodata a apartinut unui turn radio ridicat de regimul comunist din Polonia in 1974. Acesta a fost insa daramat in 1991. 

Sursa: Daily Mail via Realitatea

Ultimele stiri pe BankNews.ro: