Omul de afaceri israelian Fredy Robinson s-a aflat in spatele afacerii Dacia Felix

Data publicarii: 04-09-2008 | Finante-Banci

Falimentul Bancii Dacia Felix a fost primul crah de proportii in lumea finantelor romanesti, noteaza Gardianul. Multe aspecte privind acest eveniment au ramas insa necunoscute. Falimentul Daciei Felix a fost declansat la cererea unui creditor al acesteia. Ca urmare, in martie 2001, Pricewaterhouse Coopers a fost desemnat lichidator. Raportul intocmit de aceasta companie scoate la iveala amanunte necunoscute pana acum referitoare la evenimentele care au culminat cu disparitia BDF de pe piata bancara romaneasca. In spatele intregii afaceri pare sa fie omul de afaceri israelian Fredy Robinson, amestecat recent intr-un alt scandal financiar, cu implicatii atat in Romania, cat si in Israel.

Raportul intocmit de aceasta companie scoate la iveala amanunte necunoscute pana acum legate de batalia data pentru preluarea bancii romanesti. BDF era o societate pe actiuni deschisa, iar conform Legii  52/1994, actiunile acesteia ar fi trebuit sa fie listate pe RASDAQ. De asemenea, orice modificare a structurii actionariatului trebuia sa fie inregistrata in registrul independent al actionarilor. Cu toate acestea, la data intrarii bancii in faliment, BDF nu era listata la bursa mentionata, iar registrul actionarilor era tinut de catre Departamentul Strategie al institutiei, al carui sef era Alexander Regenbogen. Regenbogen era, in acelasi timp, actionar al grupului de firme detinut de Fredy Robinson, omul de afaceri cunoscut romanilor ca "regele cazinourilor", cercetat de autoritatile israeliene pentru derularea unor afaceri de tip "suveica".

Verificarile lichidatorului au scos la iveala anumite anomalii referitoare la evidenta actionarilor BDF: modificarile din registrul electronic al acestora erau facute fara ca acest fapt sa fie atestat prin documente specifice. Trebuie mentionat faptul ca Banca Dacia Felix facuse o oferta publica de actiuni in vederea majorarii capitalului social, fapt care, de altfel, a si fost realizat, valoarea acestuia crescand in urma acestei oferte cu 46 miliarde de lei. Dupa cum reiese din documentul citat, miza tuturor  acestor jocuri cu actiuni s-a dovedit a fi, cum vom arata, preluarea Bancii Dacia Felix, in vederea vanzarii ulterioare a acesteia. De altfel, in momentul in care actionarii au fost schimbati, Dacia Felix si-a schimbat numele in Eurom Bank si a fost vanduta unei corporatii bancare straine, Leumi Bank.

Grupul Robinson a preluat banca

In prima faza a acestei operatiuni financiare, 68,89% din participatiile la capitalul bancii au fost anulate. Este vorba de actiunile detinute de societatile Astra Romana Capital SAH si SITA Invetment AG. Aceasta operatiune a facut ca fostii actionari minoritari sa devina actionari majoritari. Intre acestia, cei mai importanti erau, de acum, Arcom SA (devenit actionar principal, cu 42,84%), SIF Transilvania, ARDAF SA si Agroexport si Siloz Port Constanta SA. Imediat dupa aceasta, mai multe persoane au preluat actiunile detinute la Banca Dacia Felix de catre Arcom SA si Agroexport si Siloz Port Constanta SA. Interesant este faptul ca nici una dintre aceste persoane nu a cumparat actiuni in valoare mai mare de  4,9 procente.

Aceasta "cumpatare" are un scop bine precizat: achizitiile de actiuni in cote mai mici de 5 procente nu se declara la BNR.  Raportul lichidatorului BDF defineste aceste persoane ca fiind membre ale unui asa-numit "grup Robinson". Impreuna, aceste persoane (in numar de zece), detineau 47,26% din actiunile BDF. De altfel, sintagma de" grup Robinson" a fost folosita pentru prima data de catre omul de afaceri israelian Fredy Robinson. In anul 2001, acesta a adresat premierului un memoriu in numele grupului de actionari BDF pe care ii reprezinta, grup format din zece actionari care detineau impreuna... 47,26% din actiunile bancii. Actiunile Arcom au fost cesionate urmatoarelor persoane: Yigal Zilkha (4,90%), Fredy Robinson (4,90%), Aurelia Marascu ((4,90%), Liviu Mandler (4,90%), Paulina Litman (4,90%), Lily Eiss (4,90%), Meir Biton (4,90%), Israeli Arik (4,50%) si BNS (4,00%). Insumate, aceste procente reprezinta exact 42,84%!

La inceputul anului 1999, actiunile Agroexport si Siloz Port Constanta SA fusesera cesionate catre Bogdan Anghel, care, la randul sau, devine in acest fel actionar, cu 4,42%. Adunand procentele aferente fostelor participatii ale Arcom si Agroexport se ajunge la cele 47,26 procente la care faceam referire mai sus.

In cadrul ofertei publice de actiuni facute de banca in anul 2000 in scopul majorarii capitalului social, doi dintre actionarii semnificativi de pana atunci, SIF Transilvania si ARDAF, nu au mai achizitionat actiuni, astfel participatia lor la capital a scazut la aproximativ jumatate. Analiza conturilor de subscriere a capitalului varsat se poate vedea de unde au avut membrii "grupului Robinson" bani pentru a-si  cumpara actiunile.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: