Administratorii de pensii obligatorii isi vor recupera investitiile dupa cel putin 7 ani

Data publicarii: 05-09-2008 | Finante-Banci

Marii administratori de pensii private obligatorii estimeaza ca piata isi va recupera investitiile totale intr-un interval cuprins intre 7 si 15 ani, in functie de nivelul comisioanelor platite agentilor, de costurile operationale si de promovare, dar mai ales de calitatea portofoliului.

Potrivit legislatiei actuale, administratorii incaseaza un comision de intrare de maximum 2,5% din contributii (comisionul initial de administrare) si unul de cel mult 0,6% pe an din activul net al fondului.

"Cea mai profitabila companie isi va recupera investitiile in sapte ani", a estimat directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman, care a aratat ca acest interval poate ajunge pana la zece ani, in functie de salariul clientilor atrasi, de nivelul comisioanelor platite agentilor de marketing in perioada de aderare initiala si de cheltuielile cu publicitatea.

Coman a amintit si de cheltuielile operationale (de administrare), care reprezinta costuri importante pentru societatile de pensii private obligatorii (pilon II).

De aceeasi parere este seful Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu, care vede o recuperare a investitiilor pe aceasta piata intr-o perioada de sapte - zece ani, in conditiile in care "comisioanele de administrare sunt printre cele mai mici din Europa".

"In alte tari din Europa si salariile sunt mai mari, prin urmare si contributiile participantilor sunt mai importante", a adaugat directorul executiv al Aviva Fond de Pensii.

Voicu sustine ca lucrurile nu s-ar schimba semnificativ daca nivelul comisioanelor ar creste, deoarece "baza la care acestea se aplica (nivelul salariilor n.r.) e mica".

Directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme, crede ca fondurile cu peste 100.000 de participanti isi vor recupera investitiile intr-un interval cuprins intre opt si zece ani.

"Comisioanele de administrare aduc un castig prea mic in raport cu investitiile initiale si costurile operationale ale jucatorilor", a explicat Vreme.

Mai putin optimist este seful AIG Fond de Pensii, Mihai Coca-Cozma, care considera ca jucatorii de pe piata pensiilor obligatorii isi recupereaza investitiile in cel putin zece ani, daca au un portofoliu bun, iar comisioanele platite agentilor nu depasesc media pietei.

"Depinde foarte mult de calitatea portofoliului, de proportia de conturi goale, de nivelul salariilor pe care il au participantii", a mentionat Coca-Cozma.

El considera ca jucatorii care nu indeplinesc intocmai conditiile mentionate "isi recupereaza mai greu investitia, in termen de 15 ani, in conditiile legislatiei actuale".

 In prezent, fondurile de pensii private obligatorii incaseaza 2% din contributia totala a salariatilor - de 9,5% din salariul brut - pentru asigurarile sociale. Ponderea urmeaza sa creasca anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% din salariul lunar brut, intr-un interval de opt ani.

"Chiar daca nivelul contributiilor va creste cu mai mult de 0,5% pe an - si sunt discutii pe aceasta tema sa creasca mai repede -, recuperarea investitiei se va face doar cu un an sau doi mai repede", considera Cozma.

El a adaugat ca echilibrul pietei este unul foarte fragil si orice modificare a legislatiei poate influenta activitatea companiilor.

Administratorii din Polonia si-au recuperat investitiile in zece ani

"Investitiile administratorilor de pensii private obligatorii din Polonia vor fi recuperate abia anul acesta - la zece ani. Din acest motiv, cred ca termenul de zece ani este un minim realist la nivelul pietei de pensii obligatorii din Romania", a declarat directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.

Estimarea Allianz-Tiriac Pensii Private se refera la "media aproximativa a duratelor de recuperare a investitiilor pentru toate fondurile de pensii private obligatorii".

Andanut a adaugat ca piata de pensii obligatorii din Polonia a inregistrat pierderi in primii trei ani si abia din anul al patrulea an a intrat pe profit.

"Fondurile de pensii private sunt vehicule de investitii, deci nu pot evolua in mod foarte diferit de pietele financiare pe care investesc. Asadar, evolutia si randamentele fondurilor de pensii depind si vor depinde mereu de evolutiile de pe pietele financiare - monetara, de titluri de stat, bonduri, piata de capital, etc", a mai spus seful Allianz-Tiriac Pensii Private.

Andanut sustine ca perioada de timp in care fiecare fond isi va recupera cheltuielile depinde de doi factori: dimensiunea costurilor totale - operationale, de capitalizare, de achizitie, de promovare, de administrare si altele - si calitatea portofoliului de clienti, precum gradul de colectare si nivelul contributiei medii.

"Pe piata de pensii obligatorii exista diferente foarte mari intre 'greutatea' investitiilor facute de administratorii de fonduri, dar si intre calitatile portofoliilor de clienti - portofolii care sunt departe de a fi omogene", sustine Andanut.

Seful Allianz-Tiriac Pensii Private a explicat ca administratorii de pe pilonul II suporta toate cheltuielile de administrare a fondurilor de pensii obligatorii, mai putin comisionul anual de auditare a fondurilor, care este suportat din activul fondurilor.

Cele mai importante cheltuieli ale administratorilor cele de tranzactionare si de depozitare a activelor.

Andanut a precizat, insa, ca veniturile administratorilor vin doar din doua surse: comisionul de 2,5% din contributii si comisionul de 0,6% pe an din active.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: