La nivel de specialisti, femeile sunt mai bine platite decat barbatii

Data publicarii: 06-09-2008 | HR/Cariere

Femeile care ocupa pozitii de specialist in cadrul companiilor mari castiga cu 50% mai mult decat barbatii, iar cele care detin functii de middle management primesc salarii cu 40% mai mari. In acelasi timp, femeile au o prezenta mai redusa in functiile de director general si obtin venituri cu 30% mai mici decat barbatii, potrivit studiului Total Remuneration Survey, realizat de compania de consultanta Mercer.

"Femeile care ocupa pozitii de specialist au un salariu cu 50% mai mare decat barbatii. De asemenea, un lucru poate surprinzator, in cadrul pozitiilor de specialist intalnim mai multe femei decat barbati. La nivelul pozitiilor de director general, femeile au o prezenta mai redusa si realizeaza venituri cu 30% mai mici decat barbatii", spune Oana Botolan, country manager la Consulteam, partener Mercer.

Conform datelor studiului, angajatii barbati sunt mai bine remunerati si pe pozitiile de entry level si team leader, unde si prezenta acestora este mai mare.

Potrivit studiului, femeile detin majoritatea functiilor de conducere in PR, resurse umane si marketing, domenii unde castiga mai bine decat barbatii.

"Femeile detin unu din cinci posturi de director general, principalele domenii cu cea mai mare pondere a persoanelor de sex feminin in pozitii de top fiind PR, resursele umane si marketingul. Tot acestea sunt si domeniile unde s-au inregistrat cele mai mari cresteri salariale si unde femeile sunt, in general, mai bine platite decat barbatii", adauga Botolan.

In cazul directorilor de marketing, de exemplu, cresterea veniturilor a fost, anul acesta, una dintre cele mai mari, aproximativ 14%. Astfel, directorii de marketing au ocupat pozitia a cincea in topul cresterilor salariale. In ceea ce ii priveste pe specialisti, acestia reprezinta categoria de angajati cu cel mai mare salariu de baza din studiul Mercer, cu un procentaj de 81,1%.

"Cea mai mica pondere a salariului fix o regasim la pozitiile entry level sau non-specialisti (77,8%). In ceea ce priveste celelalte venituri garantate (prime de Craciun, al 13-lea salariu, indemnizatii de concediu etc.), ponderea cea mai mare se inregistreaza la posturile de non-specialisti (12,8%), deoarece este foarte dificil de realizat retentia personalului pentru aceste pozitii", spune Oana Botolan.

La polul opus se afla pozitiile de management, pentru care ponderea veniturilor obtinute in functie de performanta este mult mai mare decat pentru specialisti si non-specialisti (11,7%). De asemenea, acelasi lucru se poate afirma si in ceea ce priveste beneficiile "in natura" (masina, telefon, asigurari de viata, planuri medicale etc.), acestea fiind prezente cel mai frecvent la pozitiile de management si cel mai putin frecvent la entry level si non-specialisti.

La studiul Mercer au participat 124 de companii, majoritatea multinationale, 23% dintre ele sunt FMCG, 23% sunt din productie, 11% - Finance/Banking, 10% - retail, 10% - IT&C si 5% - farma.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: