Visul oficial al Romaniei este sa ajunga in 2020 la nivelul mediu al UE din 2006

Data publicarii: 08-09-2008 | Economie

Romania ar putea ajunge peste 12 ani la nivelul mediu al Uniunii Europene de acum doi ani, si asta numai daca cele aproape 20 de miliarde de euro, fonduri europene, vor fi asimilate integral,  conform Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei (SNDD), noteaza Gandul. Data-tinta din SNDD difera foarte mult de cea prezentata saptamana trecuta mai intai de catre Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, si apoi de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, care sustin ca in 2020 vom fi a saptea mare economie din UE.

Crestere vs. dezvoltare

Diferentele apar din cauza instrumentelor de masura. In timp ce SNDD are in vedere indicii de dezvoltare durabila, care deriva din trei mari capitole: economia, societatea si capitalul natural, premierul a prezentat numai doi indici, PIB-ul si salariul. Altfel spus, in ciuda unui PIB pe cap de locuitor de circa 6.400 de euro anul acesta, in continuare numai unul din doi romani are acces la apa si la canalizare simultan, in timp ce 32% din populatia Romaniei nu are acces la nici una dintre ele.

In ciuda ritmului de crestere economica de peste 5% de cativa ani buni, Romania nu are un sistem de autostrazi, un sistem de cale ferata performant sau o agricultura adusa la nivelul secolului XXI. Romania avea (si situatia nu s-a schimbat prea mult) la nivelul anului 2005 o densitate a drumurilor publice de 33,5 km la 100 de km patrati, adica de trei ori mai putin decat media UE din 2003, de 110,1 km.

Fondurile europene, butonul de "turbo" al dezvoltarii

Butonul de "turbo" la care se poate apela in calitate de membru al UE sunt fondurile europene. Cele 19,6 miliarde de euro in total puse la dispozitie de Uniune pana in 2013 ar putea reprezenta cel mai important motor de dezvoltare al Romaniei, cu simpla conditie de a fi atrase prin proiecte viabile. Se estimeaza ca absorbtia completa a fondurilor de la UE poate duce la un supliment de crestere economica de 15%-20% pana in 2015, conform SNDD. Principalul lor avantaj este insa ca practic obliga Romania sa investeasca in infrastructura, fie ca este vorba despre drumuri, gropi de gunoi ecologice sau centrale termoelectrice.

Indiferent care va fi salariul mediu pe economie in 2020, daca nu vor fi luate masuri pentru incurajarea agriculturii performante, nu de subzistenta, Romania va ajunge in scurt timp sa importe masiv mancare straina, care va fi mai ieftina, desi produsa la mii de km distanta, decat alimentele locale. La nivelul anului 2002, peste 90% dintre exploatatiile agricole aveau o suprafata mai mica de cinci hectare, fiind stiut ca performanta fermelor este direct proportionala cu marimea lor. Mai mult decat atat, chiar daca proprietarii ar vrea sa cultive pamantul nu ar avea cum. In 2006 in Romania erau circa 174.000 de tractoare, dintre care 13.500 nefunctionale. La un calcul simplu reiese un raport de un tractor la 54 de hectare de teren agricol, adica o incarcatura de cinci ori mai mare decat media UE, conform SNDD.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: