PIB-ul Estoniei din al doilea trimestru confirma intrarea tarii in recesiune

Data publicarii: 08-09-2008 | International

Produsul intern brut (PIB) al Estoniei a scazut in al doilea trimestru cu 1,1%, in termeni anuali, dupa ce inregistrase in primul trimestru un avans de 0,2% , a anuntat, luni, biroul de statistica al tarii, dupa reevaluarea cifrelor ce au confirmat intrarea tarii in recesiune, conform Reuters.

Definitia comuna a recesiunii tehnice este de doua trimestre consecutive de evolutie negativa. In al doilea trimestru, economia a scazut cu 0,8%, dupa o contractie de 0,9% in primul trimestru.

"Scaderea PIB-ului a fost influentata, mai ales, de o slaba cerere pe piata nationala si in acelasi timp de o scadere a exportului de bunuri si servicii", anunta un comunicat al biroului de statistica.

Cererea interna a scazut cu 2,8% in termeni anuali, in principal din cauza reducerii consumului privat cu 2% si a investitiilor in capital, cu 2,5%.

Ingrijorarile legate de supraincalzire si impactul crizei globale a creditelor au dus la reducerea impurumuturile de catre banci, in timp ce nivelul ridicat al inflatiei a scazut increderea consumatorilor, atragand dupa sine incetinirea brusca a cresterii economice.

NewsIn