Vestea nationalizarii Fannie Mae si Freddie Mac a dat un imbold puternic burselor europene si asiatice

Data publicarii: 09-09-2008 | Bursa

Vestea nationalizarii Fannie Mae si Freddie Mac a dat un imbold puternic burselor europene si asiatice, acestea apreciindu-se cu peste 10% intr-o singura zi. Cele mai importante castiguri le-au consemnat institutiile financiare si, mai cu seama, bancile.

Decizia guvernului american a temperat ingrijorarile despre posibilele noi pierderi financiare inregistrate in randul bancilor, fapt pentru care actiunile lor s-au apreciat. De asemenea, investitorii au inteles ca piata creditelor ipotecare ar putea fi sustinuta si de alte guverne, ceea ce a crescut increderea in acest sector, spun analistii.

"Este un semnal clar ca orice s-ar intampla, executivul american va fi in spatele pietei ipotecare, pregatit pentru o injectie de capital de fiecare data cand lucrurile par sa scape de sub control", crede Simon Maughan, analist la MF Global.

Indexul european DJ Stox a crescut cu 7,7%, sustinut de cresterile de peste 10 procente ale UBS, Royal Bank of Scotland, Barclays si Credit Agricole.

Cele mai mari banci japoneze au marcat, de asemenea, o crestere de peste 10% in timp ce bancile din zona Asia-Pacific au terminat cu aprecieri de peste 5%.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: