Presa americana: SUA, cea mai socialista tara din lume

Data publicarii: 09-09-2008 | International

Preluarea Fannie Mae si Freddie Mac de catre Guvern, face Statele Unite cea mai socialista tara din lume, ajungand din urma Coreea de Nord si Cuba. 75% din piata ipotecara va fi controlata in mod direct sau indirect de guvern si finantata de Federal Reserve, se arata intr-un raport al firmei de analiza Independent Strategy, amplu difuzat de presa americana, nemultumita de recenta decizie a guvernului.

Ziaristii americani observa ca, nu cu mult timp in urma politicienii catalogasera drept anti-capitaliste interventiile executivului francez in afacerile Credite Lyonnais si Alstom. Mai mult, au considerat politica franceza drept o dovada de sistem corupt moral, nepregatit sa lase afacerile sa-si urmeze cursul firesc in conformitate cu regulile economiei liberale.

Asa numitele "government sponsored enterprise" (GSE) sunt departe de politica de pana acum a Statelor Unite, sunt de parere jurnalistii de la CNBC. Creditorii individuali care nu-si perimiteau cu adevarat o casa si institutiile de credit, care s-au dovedit excesiv de indulgente, sunt acum sustinute de intreaga populatie americana, prin taxele platite statului. Argumentul invocat de Washington este ca institutiile luate sub propria tutela sunt prea importante pentru a fi lasate sa sucombe.

Parerea este impartita si de o parte din mediul de afaceri american. "Nationalizarea celor doi giganti ipotecari face SUA mai comunista decat China. Dar un comunism doar pentru cei bogati" crede Jim Rogers, CEO al Rogers Holdings.

Potrivit acestuia, nationalizarea Fannie Mae si Freddie Mac a fost masura cea mai neinspirata si daunatoare pe care putea sa o ia Guvernul. Prin ea, datoria nationala s-a dublat in doar cateva zile iar povara va apasa pe umerii tuturor americanilor, spune Rogers.

Promotorii deciziei sustin ca Fannie Mae si Freddie Mac sunt doua companii atat de mari si atat de mult conectate la sistemul financiar american, incat colapsul oricareia dintre ele ar genera o criza atat pe piata interna, cat si la nivel global.

Chiar daca administratia Bush a evitat sa foloseasca termenul "nationalizare", analistii sunt de parere ca este o preluare de facto. Seful trezoreriei, Hank Paulsen, a estimat ca interventia guvernului va "accelera stabilizarea pietei imobiliare", prin reducerea costului imprumuturilor. Pentru a sublinia caracterul istoric si magnitudinea acestei mutari, inaintea anuntului oficial, Paulson i-a informat atat pe candidatii la fotoliul prezidential Barack Obama si John McCain, cat si pe presedintele George Bush.

In urma preluarii, guvernul va face o injectie de lichiditati de pana la 100 de miliarde de dolari in fiecare dintre cele doua companii, pentru a permite o respectare a graficului de plati.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: