Lectia lui Carl Icahn: cum sa te imbogatesti cumparand ceea ce altii nu vor

Data publicarii: 09-09-2008 | Afaceri

Carl Icahn este unul dintre personajele de succes de pe Wall Street. Notorietatea sa este legata nu atat de averea impresioanata stransa prin tranzactii bursiere (aproximativ 18 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes), ci mai cu seama principiului pe care isi baza tranzactiile. In anii '80 si-a capatat faima de capitalist rapace, urmare a tendintei sale de a prelua cat mai multe firme, mai cu seama din randul celor cu mari probleme financiare.

Carl Icahn s-a nascut intr-o familie din clasa de mijloc din New York. A studiat psihologia la Princeton si apoi a urmat cursurile Facultatii de Medicina din New York. Nu a dat insa curs nici uneia din facultatile terminate, preferand sa se dedice inmultirii banilor.

Filosofia pe care Ichan a folosit-o in cele mai multe afaceri a fost "cumpara ceva ce nimeni nu vrea". El intra asadar in tipologia "investitorilor contrari" care identifica corporatiile aflate in dificultate, ce au un pret foarte mic al actiunilor. Ulterior trec la o politica agresiva de achizitie a unei cote semnificative, dupa care solicita alegerea unui nou board director si diversificarea capitalului cu scopul de a creste valoarea actiunilor.

Primul sau job a fost de agent de bursa la firma Dreyfus&Co. In anul 1968, se imprumuta pentru a cumpara un loc la Bursa din New York. In 1979, Ichan consemneaza prima victorie: preluarea pachetului majoritar al Tappan Company. La scurt timp, dupa ce face o serie de modificari in strategia firmei, reuseste sa o vanda cu un pret dublu. Cu banii astfel inmultiti cumpara actiuni la Marshall Fields si Phillips Petroleum, ambele aducandu-i profituri uriase.

Dar "lovitura" prin care si-a capatat respectul tuturor speculatorilor de pe Wall Street a fost preluarea companiei de transporturi aeriene Trans World Airlines (TWA), in 1985. La scurt timp cumpara cateva companii aeriene locale de mici dimensiuni pe care le integreaza in TWA pentru a genera un profit mai mare. Dupa trei ani lanseaza un plan de rascumparare de actiuni de 650 de milioane de dolari. Astfel, isi recastiga intreaga investitie initiala, de 469 milioane de dolari. Totodata, adauga si 540 milioane de dolari la restul datoriilor TWA. In urmatoarele luni cele mai rentabile rute ale companiei sunt scoase la vanzare, banii intrand direct in conturile lui Icahn. Restul afacerii, mai precis partea neprofitabila a ei, e abandonata. In 1992, miliardarul o declara falimentara, iar in 1993 se retrage de la conducere.

Ichan si-a asumat intrega responsabilitate pentru falimentarea companiei. Singurul lui scop a fost acela de a obtine profit de pe urma ei. Scop realizat din plin. Chiar si dupa pronuntarea falimentului, TWA i-a adus castiguri. Agentiile de turism inca aveau bilete nevandute in valoare de 190 milioane de dolari. Pentru a le valorifica, a fondat site-ul LowestFare.com. Nu numai ca a vandut biletele, dar a si creat o adevarata revolutie in industria turistica.

Ultimul succes de amploare a fost cu actiunile BEA Systems. In toamna lui 2007 miliardarul cumpara 13% din portofoliul unei companii slabite. Cand Oracle s-a oferit sa o achizioneze, Icahn a declansat un adevarat razboi al licitatiilor. De-a lungul a 52 de saptamani, pretul actiunilor BEA au crescut continuu, adaucandu-i intr-un final, un profit de 200 milioane de dolari investitorului.

Miliardarul american a revenit in atentia mass-media odata cu evenimentele de la Yahoo!, unde a intrat intr-un conflict de proportii cu Roy J. Bostock, presedintele companiei si cu directorul executiv Jerry Yang. Din postura de actionar al Yahoo!, cu peste patru procente din actiuni, Icahn s-a aratat nemultumit, alaturi de alti actionari, de refuzurile lui Yang fata de oferta de preluare facuta de Microsoft in urma cu aproape trei luni.

Icahn a fost des comparat cu Warren Buffett. "Au obiceiul de a prelua tot felul de companii, cu sau fara vointa acestora, si, mai ales, ajung mai mereu pe primele pagini ale ziarelor", scrie USA Today. Icahn insa, spre deosebire de Buffett, "se misca mult mai repede, asa ca este foarte greu sa-i anticipezi urmatoarea tranzactie", completeaza publicatia.

Divortat, cu doi copii, magnatul a avut, pana de curand, o singura pasiune (in afara de miliardele de dolari) - caii. In 1985, Icahn a pus bazele Foxfield Thoroughbreds, o ferma de cai pur-sange. A cumparat atunci armasari de rasa in valoare de cateva milioane de dolari (Larida - 4 milioane, Miss Oceana - 7 milioane). Unul dintre caii sai, Meadow Star, a castigat in 1990 Breeder's Cup Juvenile Fillies si a primit Eclipse Award. In 2004, insa, Icahn a inchis Foxfield. Nu pentru ca nu ar mai fi adus profit, ci pur si simplu pentru ca "a fost doar o pasiune, nu am vrut sa fac un job permanent din asta", explica magnatul.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: